Οι προτάσεις της “η Σάμος αλλάΖΕΙ” στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 31/3/20

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2020-04/image.png

Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 31/3/20  με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιοποιώντας της νέες τεχνολογίες επικοινωνίας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και είναι επιβεβλημένο να δοθούν συγχαρητήρια στα διοικητικά στελέχη του Δήμου για την άμεση υλοποίηση της τηλεδιάσκεψης και την υποστήριξη των δημοτικών συμβούλων. 

Στην αρχή της διαδικασίας ως δημοτική παράταξη καταθέσαμε πρόταση - και έγινε ομόφωνα δεκτή - να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, ως ελάχιστο φόρο τιμής και  τιμώντας τον ως σύμβολο της Αντίστασης και ως Αγωνιστή των ιδανικών της Αριστεράς.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

  1. Στην γραπτή εισήγηση του Δημάρχου (η οποία διαβιβάστηκε μόλις 45 λεπτά πριν τη συνεδρίαση) διαφωνήσαμε στο σκέλος της πρότασής του να συνεχιστεί η αναστολή της υποβολής αίτησης ασύλου, πρόταση που παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και τα στοιχειώδη ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας έτσι το άλλοθι στον Υπουργό να λέει ότι μου το προτείνουν οι αυτοδιοικητικοί των νησιών του Αιγαίου. 

Προτείναμε: 

α) να προστεθεί παράγραφος με την οποία να καταδικάζεται η ψήφιση στη Βουλή από τους κυβερνητικούς βουλευτές η ΠΝΠ για τις επιτάξεις εκτάσεων, μεταξύ των οποίων και των 216 στρεμμάτων στη Ζερβού, δείχνοντας στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στη δημιουργία υπερδομών -μεγάλων φυλακών στα νησιά. 

β) να αναδειχθεί η μεγάλη καθυστέρηση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία  κυβερνάει πλέον 9 μήνες και στο διάστημα αυτό, αν είχε την πολιτική βούληση, έπρεπε να έχει απεγκλωβίσει τους υπεράριθμούς κατά 7000 πρόσφυγες/μετανάστες και να τους μετακινήσει σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, να έχει κατασκευάσει το νέο ΚΥΤ των 1200 ατόμων στη Ζερβού και να έχει κλείσει τη «φαβέλα» δίπλα στη πόλη της Σάμου.

γ) το οικονομικό βοήθημα των 90 € στους αιτούντες άσυλο (το οποίο χορηγείται από την Ύπατη Αρμοστεία) να δίνεται μέσω των ανέπαφων προπληρωμένων καρτών (prepaid cards), με μόνη δυνατότητα να   αγοράζουν τα είδη που έχουν ανάγκη στα καταστήματα της πόλης (και όχι ως χρήμα, το οποίο πρέπει να κάνουν ανάληψη στα ΑΤΜ και να γίνεται συνωστισμός). 

  1. Είχαμε καταθέσει ως παράταξη πρόταση για συζήτηση και απόφαση, που αφορούσε την αγορά προστατευτικού υγειονομικού υλικού που έχει άμεση ανάγκη οι γιατροί και το προσωπικό και δωρεάν παραχώρησή του στο Δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου, ως συμβολική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους υγειονομικούς μας (γιατροί και προσωπικό), οι οποίοι δίνουν τη μάχη με ελλιπή μέσα για όλους εμάς. Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν αποδέχθηκε στο σύνολό της την πρότασή μας  για δωρεά υγειονομικού υλικού της τάξης των 20.000 €, αλλά παρέπεμψε το θέμα στην οικονομική επιτροπή για να καθορίσει το ύψος της ενίσχυσης σε πολύ χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα.
  2. Έγινε συζήτηση και για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία Covid-19 και ζητήσαμε ως δημοτική παράταξη: 

α) ο Δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες να σταθεί αλληλέγγυος στις  αδύναμες οικονομικά οικογένειες και ιδιαίτερα τους μοναχικούς ανθρώπους, ενισχύοντας τις δομές όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, το Βοήθεια στο Σπίτι, το κοινωνικό παντοπωλείο. β) το προσωπικό καθαριότητας και συλλογής απορριμμάτων να έχει όλα τα προστατευτικά μέσα που θα το θωρακίσουν (και όχι μόνο λόγω κορωνοϊού -covid19) και θα νιώθει ασφαλές στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του, να γίνεται τακτικός καθαρισμός με πλύσιμο και επισκευή των κάδων, οι οποίοι πρέπει να κλείνουν και να ανοίγουν με το μοχλό του ποδιού. 

γ) ο Δήμος να εκδώσει οδηγίες προς τους συμπολίτες μας για ορθές πρακτικές διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, (το διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, το δέσιμο της σακούλας, πως θα βγάζουν τα απορρίμματα από το σπίτι, τη σωστή εναπόθεση μόνο εντός των κάδων,  τη μη ανακύκλωση υλικών σε περίπτωση προσβολής μελών οικογένειας από κορωνοϊό κλπ).

Δημοσίευση
Σάβ, 04/01/2020