Λακκούβες δρόμων: Δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ζημιάς ή ατυχήματος για να αποζημιωθείτε

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-01/pothole-damage_0.jpg

Ας μην κρυβόμαστε, είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των ελληνικών δρόμων έχει διάφορες κακοτεχνίες, όπως λακκούβες, μπαλώματα, εγκάρσιες τομές και παράνομα σαμαράκια.

Ειδικά στο σφιχτό δίκτυο των μεγάλων πόλεων που δεν είναι εύκολη η σωστή ασφαλτόστρωση λόγω χώρου και κίνησης, οι δρόμοι θυμίζουν ορισμένες φορές βομβαρδισμένο τοπίο.

Οι κακοτεχνίες των δρόμων όμως καταπονούν το αυτοκίνητό μας και μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρές ζημιές ή και να μας “οδηγήσουν” σε ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε αποζημίωση από τον υπεύθυνο για την συντήρηση του οδοστρώματος.

Ενημερωτικά, για την συντήρηση των εθνικών οδών ευθύνεται αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο και για την συντήρηση των επαρχιακών οδών τα Νομαρχιακά Ταμεία. Ακόμα, για την συντήρηση των δημοτικών και κοινοτικών δρόμων υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι και Κοινότητες στην περιφέρεια των οποίων βρίσκονται οι αντίστοιχοι δρόμοι. Με αυτό τον τρόπο καθορίζεται ο υπόχρεος για την αποζημίωση της ζημιάς που προκλήθηκε στο αυτοκίνητό μας κατά την κίνησή του σε κάποιο δρόμο.

Σύμφωνα με το νόμο, οι δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για τη συντήρηση του οδοστρώματος των δημοτικών οδών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων που χρησιμοποιούν αυτές τις οδούς. Σε περίπτωση ζημιάς που συνέβη λόγω παράλειψης των αρμοδίων οργάνων του Δήμου να συμμορφωθούν με την υποχρέωση συντήρησης, ο Δήμος υποχρεώνεται να αποζημιώσει τον οδηγό που έπαθε την ζημιά.

Και αυτό γιατί υπαίτιος του ατυχήματος είναι ο Δήμος, ο οποίος δεν φρόντισε να αποκαταστήσει με τις υπηρεσίες του την λακκούβα στο οδόστρωμα της δημοτικής οδού, για τη συντήρηση της οποίας είναι αρμόδιος, ούτε τοποθέτησε πριν από αυτήν τις κατάλληλες πινακίδες, ώστε να προειδοποιούνται οι οδηγοί για την ύπαρξη της λακκούβας.

Αν η ζημιά που πάθατε οφείλεται σε κακοτεχνία δημόσιου έργου που έχει ανατεθεί σε ιδιώτη εργολάβο, ευθύνεται παράλληλα με το Δημόσιο και ο ίδιος ο εργολάβος ή η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Οι ιδιώτες εργολάβοι ασφαλίζουν τα έργα τους για αστική ευθύνη, και έτσι η αποζημίωση έρχεται σχετικά εύκολα και σύντομα, καθώς οι περιπτώσεις αυτές εκδικάζονται στα κανονικά πολιτικά δικαστήρια.

Τι κάνουμε όμως για να απαιτήσουμε αποζημίωση από ζημιά ή ατύχημα που προήλθε από κακοτεχνία στο οδόστρωμα; Ας δούμε αναλυτικά:

  • Καλούμε την Τροχαία για να καταγράψει συμβάν.
  • Φωτογραφίζουμε το ατύχημα και τις ζημιές που έχει υποστεί το αυτοκίνητό μας. Ακόμα, φωτογραφίζουμε την αιτία του ατυχήματος, την λακκούβα δηλαδή ή τα έργα για τα οποία δεν υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες σήμανσης.
  • Ενημερωνόμαστε από την τροχαία ή τον δήμο σε ποιον ανήκει ο συγκεκριμένος δρόμος (στο δημόσιο ή σε τοπική αρχή).
  • Ενημερώνουμε την ασφαλιστική μας εταιρεία ώστε να αποστείλει την φροντίδα ατυχήματος για να καταγράψει τις ζημιές στο όχημά μας και να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες. Ανάλογα με την κάλυψη που έχουμε κι αν έχουμε πληρώσει ασφάλιστρα και για δικαστική-νομική κάλυψη, ενδέχεται η εταιρία μας να δεχθεί να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία και την υποστήριξή μας.
  • Αν υπάρχει τραυματισμός καλούμε το ΕΚΑΒ για βοήθεια και επιβεβαίωση συμβάντος. Εάν μπορούμε πάμε σε δημόσιο νοσοκομείο για να πάρουμε ιατρική βεβαίωση για σωματική βλάβη.
  • Επικοινωνούμε με τον δικηγόρο μας εντός 24 ωρών και στέλνουμε εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα το οποίο θα γράφει πως επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.
  • Σε περίπτωση που ο αρμόδιος φορέας δεν ανταποκριθεί εντός 2 ημερών, καταθέτουμε αμέσως ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή με την απαίτηση του ποσού που αντιστοιχεί στην αποζημίωσή μας.
  • Εάν είναι δυνατόν φροντίζουμε να υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο την ώρα του ατυχήματος.

Σε κάθε περίπτωση να είστε σίγουροι ότι θα χρειαστεί πολύ μεγάλη επιμονή αλλά και υπομονή, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Δημοσίευση
Πέμ, 13/01/2022