Γερμανικό «βέτο» σε όλα!

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-10/14-ursula-misel.jpeg

Ατμόσφαιρα σύγκρουσης στη σύνοδο κορυφής των 27 που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ● Σκληραίνει τη στάση της η γερμανική κυβέρνηση, που αρνείται ακόμη και τις συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση ● Καλή θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση τη δέσμη μέτρων της Επιτροπής.

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα της συνόδου κορυφής, πριν καν φτάσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες. Από τα μηνύματα που εκπέμπει η γερμανική πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις θα είναι πολύ έντονες και δύσκολες. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» μάλιστα αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση της, αρνούμενη να συναινέσει στον «κόφτη» στις τιμές του αερίου που παρουσίασε η Κομισιόν ή στον μηχανισμό αλληλεγγύης που πρότεινε για να μην «ξεμείνει» κανένα κράτος-μέλος από φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή από την πλευρά της επιχειρεί να γεφυρώσει το χάσμα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αρχικά δεν είχε την πρόθεση να προτείνει ούτε καν το πλαφόν για το φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή, τελικά η πρόεδρος της Κομισιόν το ανέφερε σε κάθε τοποθέτησή της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Και στο προσχέδιο της συνόδου συμπεριλαμβάνεται το πολυσυζητημένο «ισπανικό μοντέλο». Ωστόσο, αναπάντητο και κρίσιμο είναι το ερώτημα αν το κόστος αυτού του πλαφόν θα το επωμιστούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή αν θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό «εργαλείο». Η σχετική συζήτηση θα γίνει στη σύνοδο, αλλά αποφάσεις δεν αναμένονται ούτε επ’ αυτού.

Οι ηγέτες συμφωνούν κατ’ αρχήν σε κοινές προμήθειες και νέο δείκτη φυσικού αερίου, αλλά οι κρίσιμες λεπτομέρειες δεν αναμένεται να «κλειδώσουν» πριν από ένα νέο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στα μέσα Νοεμβρίου, όταν αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις και οι συμβιβασμοί.

Ωστόσο, οι συζητήσεις σήμερα Πέμπτη στη σύνοδο αναμένεται να είναι μακρές. Το θέμα του γενικευμένου πλαφόν, όπως και το ιβηρικό μοντέλο θα συζητηθούν εκτενώς. Και παρόλο που οι χώρες που θα ήθελαν γενικευμένο πλαφόν αποτελούν πλειοψηφία, κανείς δεν θέλει να μείνουν εκτός του μέτρου αυτού η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν είναι καλή και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποφασιστικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης ενός προβλήματος που είναι ευρωπαϊκό και απαιτεί συνολική απάντηση, όπως έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Μάρτιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αφορά την πρόταση για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην είναι έρμαια των υπερβολικών διακυμάνσεων που αποτελούν στρέβλωση της αγοράς και δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.

Το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση αφορά την αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές: είναι ένας μηχανισμός εξομάλυνσης μέσω ενός προσωρινού μηχανισμού της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών, που περιορίζει τις ακραίες μεταβολές εντός σύντομης χρονικής περιόδου (circuit breaker - μηχανισμός για τον περιορισμό των διακυμάνσεων). Στόχος, ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Δημοσίευση
Πέμ, 20/10/2022