Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ψάρια

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2021-11/molysmena-psaria-sto-piato-mas-ti-na-kanoume-7.jpg

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε την έλλειψη φρεσκάδας σε ένα ψάρι.

Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα αλάνθαστο σημάδι ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο και μπορεί ακόμη και να έχει μολυνθεί με επιβλαβή βακτήρια, ή παράσιτα.

Μην τρώτε ποτέ ψάρι αν παρατηρήσετε ότι έχει θολά μάτια

Αν κοιτάξετε προσεκτικά το ψάρι και τα μάτια του είναι εντελώς λευκά, θολά ή αδιαφανή, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως. Πάντα να αγοράζετε ένα ψάρι με το κεφάλι για να μπορείτε να ελέγχετε τα μάτια. Πρέπει να είναι καθαρά και να προεξέχουν ελαφρώς.

Τα θολά μάτια μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας νερού, συσσώρευσης βακτηρίων ή παρασίτων, διατροφικών ελλείψεων, ή σημάδια ότι το ψάρι είναι μπαγιάτικο. Επιπλέον, εάν ένα ψάρι σε αυτήν την κατάσταση έχει φτάσει στο πιάτο σας, αυτό από μόνο του εγείρει ερωτήματα για το συνολικό επίπεδο καθαρότητας και την τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας στο μέρος όπου το προμηθευτήκατε.

Προσέξτε και για αυτά τα σημάδια αλλοίωσης

Εκτός από το να επιλέγετε πάντα ένα ψάρι με καθαρά, διογκωμένα μάτια, κοιτάξτε καλά και το δέρμα, τα βράγχια και τη σάρκα του, για να προσδιορίσετε την ποιότητά του.

  • Ξεκινήστε πιέζοντας απαλά το πλάι του ψαριού. Η σάρκα θα πρέπει να αναπηδά και να επανέρχεται αμέσως και όχι να μένει το βαθούλωμα από το δάχτυλο που πιέσατε.
  • Ελέγξτε το χρώμα στα βράγχια. Πρέπει να είναι λαμπερά κόκκινα. Αν είναι μοβ, ή καφέ σημαίνει ότι το ψάρι είναι μπαγιάτικο.
  • Ψάξτε στο δέρμα του ψαριού για κοψίματα, χτυπήματα ή κενά στα λέπια. Αυτά μπορεί να σημαίνει κακή μεταχείριση από το ψάρεμά του μέχρι να φτάσει στα χέρια σας.
  • Τέλος, φυσικά, μυρίστε το! Ένα φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει “σαν θάλασσα”. Αν σας μυρίζει σαν αμμωνία, πετάξτε το άμεσα.

Και μην ξεχνάτε να παραμένετε σε εγρήγορση για συμπτώματα δηλητηρίασης

Εκτός από τα σημάδια ότι ένα ψάρι είναι μπαγιάτικο, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τα μολυσμένα ψάρια. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξηγεί ότι υπάρχουν δύο κύριοι τύποι δηλητηρίασης ψαριών που μπορείτε να πάθετε από μολυσμένα θαλασσινά:

  • δηλητηρίαση από την τοξίνη ciguatera
  • δηλητηρίαση από την τοξίνη scombroid (Scombrotoxin)

Η δηλητηρίαση από ciguatera εντοπίζεται σε ψάρια που κατοικούν στους υφάλους των θερμών νερών και τείνει να επηρεάζει άτομα που έχουν ταξιδέψει σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Ωστόσο, τα μολυσμένα με ciguatera ψάρια φτάνουν όλο και περισσότερο στις αγορές μας, χάρη στο παγκόσμιο εμπόριο. Αν και δεν υπάρχει ξεχωριστή εμφάνιση, ή γεύση στα θαλασσινά με ciguatera, μπορείτε να αποφύγετε τους τύπους ψαριών που συνδέονται συχνότερα με την ασθένεια:

(ονομασίες στα αγγλικά, ρωτήστε στο ιχθυοπωλείο σας για την ελληνική αντιστοίχιση)

  • barracuda
  • grouper
  • moray eel
  • amberjack
  • sea bass
  • sturgeon
  • parrot fish
  • surgeonfish
  • red snapper

Το scombroid είναι ένας άλλος τύπος δηλητηρίασης ψαριών που εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται υπερβολική ποσότητα ισταμίνης μετά από ακατάλληλη αποθήκευση ή συντήρηση. Μπορείτε να αποφύγετε την τοξίνη αυτή και τα συμπτώματά της προσέχοντας τα ενδεικτικά σημάδια της. Το CDC λέει ότι τα ψάρια που έχουν μολυνθεί με scombroid μπορεί να έχουν μια “πιπεράτη, αιχμηρή, αλμυρή, γεύση, και μια αφρώδη αίσθηση στο μάσημα στο στόμα”, ή ορατά σημάδια ανεπαρκούς αποθήκευσης.

Δημοσίευση
Τρί, 02/11/2021