Προ των πυλών νέο «ηλεκτροσόκ» στους λογαριασμούς ρεύματος – «Άλμα» στην τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-11/5661616-1024x683.jpg

Την… ανιούσα παίρνει ξανά η χονδρική τιμή του ρεύματος προμηνύοντας αλυσιδωτές αντιδράσεις ακρίβειας, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς ρεύματος. Κοντολογίς, από την Κυριακή έως και σήμερα, Τετάρτη, η αύξηση στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι μεγάλη, που αποτελεί «αντίδραση» στην έλευση του χειμώνα και την αυξημένη ζήτηση.

Συγκεκριμένα, το «ράλι» ανόδου τα τελευταία 24ωρα έχει οδηγήσει τις τιμές να έχουν… άρωμα καλοκαιριού καθώς τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής ήταν στα 319,03 ευρώ/μεγαβατώρα, αύξηση σχεδόν 50% εν συγκρίσει με την τιμή της Κυριακής, και έκτοτε συνεχίζει… προς τα πάνω. Κάπως έτσι, σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η τιμή για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 377, 94 ευρώ, που μεταφράζεται σε άνοδο 5,6% σε σύγκριση με τα 357 ευρώ που ήταν χθες, Τρίτη.

Οι αλυσιδωτές αυξήσεις, που θα αποτυπωθούν και στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, τοποθετούν παράλληλα την Ελλάδα στο «βαθύ μπλε» του χάρτη της ΡΑΕ μαζί με τις περισσότερες χώρες όπως η Γαλλία που «έκλεισε» στα 396 ευρώ/μεγαβατώρα, στη Γερμανία στα 393 ευρώ/μεγαβατώρα και άλλες.

Το φθηνότερο ρεύμα αγοράζουν η Ισπανία και Πορτογαλία με 151,25 ευρώ/μεγαβατώρα, η λεγόμενη «Ιβηρική εξαίρεση» μετά τη συμφωνία που έχει πετύχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Πολωνία με 218,2 ευρώ/μεγαβατώρα.

Νέα μεθοδολογία χρεώσεων από 1/1/2023

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης.

Συνολικά, το ποσό που θα εισπράξει ο Διαχειριστής από τους καταναλωτές δεν αλλάζει. Όμως η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων – όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας – μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν υπερδιαστασιολογήσει τις παροχές τους (π.χ. έχουν τριφασικές παροχές ενώ θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους με μονοφασικές), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, στις ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται και τα δύο μοντέλα για τον υπολογισμό των χρεώσεων δικτύου: από χρεώσεις με βάση αποκλειστικά την ενέργεια που καταναλώνεται (Κύπρος, Λιθουανία, Ρουμανία) μέχρι αποκλειστικά την ισχύ (Ιταλία). Όμως η τάση σύμφωνα με τις εκθέσεις την ευρωπαϊκών αρχών κατατείνει σε χρεώσεις με βάση την ισχύ της εγκατάστασης, εξέλιξη που επηρεάζει άμεσα και τις χρεώσεις δικτύου για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που πολλαπλασιάζονται στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς δρόμους.

Στην Ελλάδα οι χρεώσεις δικτύου σήμερα αντιστοιχούν κατά 80 % στην ενέργεια, ποσοστό που από το 2023 σύμφωνα με την απόφαση της ΠΑΕ θα περιοριστεί σε 10 % με το υπόλοιπο 90 % να συναρτάται με την ισχύ της εγκατάστασης.

Δημοσίευση
Τετ, 30/11/2022