Στο 6,3% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο το «επίσημο» νούμερο - Ακόμα φτωχότεροι οι Έλληνες

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-03/inflation-1024x635.jpg

Ο ενταφιασμός της ελληνικής οικονομίας από τα lockdown και την ολέθρια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη, μπορεί πλέον να συγκριθεί μόνο με τον ενταφιασμό των ονείρων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για μια φιλοδυτική Ουκρανία ενταγμένη στο ΝΑΤΟ!

Όπως οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη, έτσι και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προελαύνει στις τσέπες των πολιτών και ενταφιάζει τις όποιες οικονομίες τους.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, o πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 6,3% αλλά όπως και για τον Ιανουάριο η εκτίμηση ήταν 5,5% και έκλεισε στο 6,2%, έτσι και τώρα η εκτίμηση του 6,3% είναι πολύ μετριοπαθής και πιθανότατα θα κινηθεί περί το 7% (6,8 έως 7,2%).

Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό των προηγούμενων μηνών ο κάθε μισθωτός στα 100€ που εισπράττει, έχει χάσει πάνω από 15€, δηλαδή το 15% των εισοδημάτων του έχουν απαξιωθεί λόγω των αυξήσεων των τιμών σε όλα τα επίπεδα, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ουκρανία.

Αυτό που έχει σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, είναι η αύξηση περίπου 7,5% στις τιμές των δημητριακών καθώς εκφράζονται φόβοι για το αν θα μπορέσει φέτος να υπάρξει σοδιά στην Ουκρανία, λόγω της επέμβασης της Ρωσίας και της αποδιοργάνωσης του καθεστώτος.

Το άλμα του πληθωρισμού καταδεικνύει την δραματική αύξηση των τιμών σε ενέργεια και επομένως σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

Η Ελλάδα θα πληρώσει πολύ ακριβά τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τα στοιχεία της Eurostat αναλυτικά

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 6,3% το Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο και 4,5% τον Δεκέμβριο.

Αντίστοιχα ανοδική ήταν η πορεία στην Ευρωζώνη, όπου ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,8% από 5,1% τον Ιανουάριο.

«Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Φεβρουάριο (31,7%, έναντι 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (4,1%, έναντι 3,5% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,0%, έναντι 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% έναντι 2,3% τον Ιανουάριο)» σχολιάζει η Eurostat.

Δημοσίευση
Τετ, 02/03/2022