ΤΟΛΜΑΜΕ: Πολίτες β’ κατηγορίας..;

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2021-11/tolmame.png

Πέρασε ένας χρόνος από τον φονικό σεισμό και ακόμα συμπολίτες μας περιμένουν την βοήθεια από το κράτος. Ένα πολύ σημαντικό θέμα που παραμένει ακόμα στις υποσχέσεις είναι η εφαρμογή της πλατφόρμας για τους σεισμόπληκτους Από την πρώτη μέρα λόγια, υποσχέσεις αλλά από πράξεις... τα αποτελέσματα μηδαμινά.

Έπρεπε δυστυχώς να γίνει άλλη μια φυσική καταστροφή αυτή την φορά στην Κρήτη ώστε να βοηθήσει γρηγορότερα η κυβέρνηση και εμάς τους Σαμιώτες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και πάλι όμως μετά από τόσο καιρό οι διαδικασίες παραμένουν αργές, η ΔΑΕΦΚ μονίμως βρίσκεται υποστελεχωμένη και μόνοι μας παλεύουμε να ξανά βρούμε τους ρυθμούς πριν τον σεισμό.

Για όλα αυτά χρειάζεται όλοι οι τοπικοί φορείς να αντιδράσουμε δυναμικά για να ακουστούμε στην κεντρική εξουσία καθώς από ότι φαίνεται η συγκαταβατική μας στάση θεωρείται αδυναμία και αιτία παραγκωνισμού των αναγκών μας. Χαρακτηριστική είναι η καθυστέρηση μετά από 14 μήνες ενώ στην Κρήτη και στην Εύβοια οι επαγγελματίες έλαβαν: α) εξαίρεση από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου, β) προκαταβολή 11.000 ευρώ για τα κίτρινα σπίτια και 20.000 για τα κατεδαφιστέα με μια απλή αίτηση στην πλατφόρμα που δημιουργήθηκε.

Στα κτίρια το μεγαλύτερο μέρος των αποκαταστάσεων που έχουν απομείνει αφορούν σε ιδιωτικά κτήρια «κίτρινα» των οποίων οι διαδικασίες γίνονται μέσω ιδιωτών μηχανικών με έκδοση αδειών επισκευής από τη ΔΑΕΦΚ. Οι διαδικασίες είναι πολύ αργές γεγονός που εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό τη αποκατάσταση των πληγέντων, αλλά και τη διέλευση πεζών και αυτοκινήτων από πολλούς δρόμους του νησιού.

Οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων αργοπορούν λόγω της υποστελέχωσης της ΔΑΕΦΚ. Έως πρόσφατα είχαν εκδοθεί μόλις ελάχιστες άδειες επισκευής, και ελάχιστες βεβαιώσεις Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής Κτιρίου και κατά συνέπεια από τα 328 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα σε ελάχιστα έχει προχωρήσει η κατεδάφιση. Σε ότι αφορά την επιδότηση ενοικίου, μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν σε μερικούς δικαιούχους πληγέντες, χρήματα για το πρώτο τρίμηνο.

Οι πληγέντες συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλουν φακέλους για επισκευές, γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα. 

Άδικο για το νησί μας είναι να μην χορηγηθεί η εφάπαξ «πρώτη αρωγή» στις πληγείσες επιχειρήσεις του νησιού, κάτι που αντιθέτως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές).    Έτσι  πολλά που κτίρια  χρήζουν υποστύλωσης για μην καταρρεύσουν θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν επισκευασθεί από τους ιδιοκτήτες τους με αυτά τα χρήματα και να πληρώσουν την αμοιβή του μηχανικού για τη μελέτη επισκευής. Τα χρήματα αυτά λειτουργούν ως προκαταβολή και μόλις εκδοθεί η άδεια επισκευής αφαιρούνται.

Δυστυχώς στο ακριτικό νησί μας η οικονομική αυτή βοήθεια δεν δόθηκε, τα περισσότερα  κτίρια θα συνεχίσουν να καταρρέουν μιας και  μπήκαμε ήδη στη δεύτερη περίοδο χειμώνα.

Του Περιφερειακού συμβούλου Νικόλαου Τριανταφύλλου με την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ»

 

Δημοσίευση
Τρί, 23/11/2021