Ομολογία ενοχής και... λάσπη στον ανεμιστήρα

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2023-01/mitsotakis-pikrammenos-1.jpg

Θλιβερή προσπάθεια αλλαγής ατζέντας και συμψηφισμού από τον πρωθυπουργό • Οι οργισμένες αντιδράσεις • Τι δεν είπε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Χωρίς κυβερνητικές διαφοροποιήσεις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ: ένα γεγονός αναμενόμενο που δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Με μόνο τους βουλευτές της Ν.Δ., λοιπόν, να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε με 156 ψήφους σε σύνολο 299 βουλευτών.

Ωστόσο, το ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπαρκτό, με την γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος να εντείνεται με αφορμή τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Παράλληλα, η συζήτηση στη Βουλή αποκάλυψε (για ακόμα μια φορά) την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις για το θέμα: ένα γεγονός που ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής.  

Το τέχνασμα με τα ονόματα και η πληρωμένη απάντηση

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσε την κοινή λογική, καταφεύγοντας σε τεχνάσματα και πετώντας την μπάλα στις κερκίδες, επιχειρώντας να ξεφύγει από τη δεινή θέση του κατηγορουμένου και να γίνει ο ίδιος κατήγορος. Αντί, λοιπόν, να απολογηθεί, κούνησε αυτός το δάκτυλο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως η επίμαχη επιστολή που έλαβε ο ίδιος απ' τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο (σχετικά με το ποιοι ήταν υπό παρακολούθηση) δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα. 

Άμεση η απάντηση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος διέψευσε τον πρωθυπουργό, δίνοντας στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, στην οποία τον καλούσε να διερευνήσει αν έχει γίνει άρση απορρήτου των επικοινωνιών για τους κ. Χατζηδάκη, Φλώρο, Λαλούση, Διακόπουλο, Λάγιο και Αλεξόπουλο.

«Βουτιά» στο παρελθόν, παραποίηση της αλήθειας

Επίσης, κατά την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε συνεχείς βουτιές στο παρελθόν, διανθίζοντάς τις με λογικά άλματα, ανακρίβειες και λάσπη στον ανεμιστήρα, «ξεθάβοντας» κάθε υποψία θέματος που μπορούσε να του δώσει έστω και μια μικρή ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και –βεβαίως– να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης. Έτσι, μεγάλο μέρος της παρέμβασής του κινήθηκε στη λογική του συμψηφισμού και του αντιπερισπασμού, με αναφορές από το Ειδικό Δικαστήριο για τον Νίκο Παππά και τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα, μέχρι την υπόθεση θανάτου της μικρής Μαρίας στον Έβρο.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί την αναστήλωση του αφηγήματος περί σκευωρίας της Νovartis με τη διαρροή του ονόματος του 51χρονου (που συνελήφθη ως μέλος σπείρας που εξαπατούσε επιχειρηματίες) που ήταν βασικός προστατευόμενος μάρτυρας στην πολύκροτη υπόθεση και πρώην διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορεί να κάνει μαθήματα Δημοκρατίας» ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί υποτίθεται πως «οργάνωσε την σκευωρία της Novartis και κάνει πως δεν ξέρει τον Σαράφη».

«Δικαστές δικάζουν δύο δικούς σας υπουργούς και κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι» είπε αναφερόμενος στα δύο Ειδικά Δικαστήρια, για τις υποθέσεις των Παπαγγελόπουλου και Παππά, και εξαπέλυσε πυρά και για τις πολύνεκρες πυρκαγιές μιλώντας για στημένες συνεντεύξεις Τύπου, όταν όλοι γνώριζαν το μέγεθος της τραγωδίας.

Για δεύτερη φορά από το βήμα του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε ανερυθρίαστα το θάνατο του πεντάχρονου προσφυγόπουλου στον Έβρο, παρά τα ντοκουμέντα και τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για fake news και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ζήτησε... συγγνώμη για το «διασυρμό της πατρίδας για το δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας». 

Προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «το κόμμα που δια του κ. Βούτση θεωρούσε ότι οι ψήφοι δεν έχουν μυρωδιά και άρα είναι ευπρόσδεκτη η συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου». Μια φράση που προκάλεσε την οργή του πρώην προέδρου της Βουλής, που μεταξύ άλλων δήλωσε πως «είναι ντροπή του κ. Μητσοτάκη που για λόγους αμηχανίας και έλλειψης επιχειρημάτων χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο, όπως φαίνεται είναι αδίστακτος».

Επίσης, συστήνοντας... προσοχή στον κ. Τσίπρα, επειδή χρησιμοποίησε τη φράση «ο πρωθυπουργός δεν είναι βλαξ, είναι όμως ένοχος», είπε ότι την είχε πει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας για το σκάνδαλο Κοσκωτά, «αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Μένιο Κουτσόγιωργα και τον κ. Ματζουράνη που σήμερα είναι δικηγόρος του κ. Παππά». 

«Είναι ατιμία» και «προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα» Παπανδρέου, να τον «συκοφαντεί ακόμα και νεκρό, όταν ξέρει ότι αθωώθηκε πανηγυρικά από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Κοσκωτά. Για να οδηγήσει σε συνέχεια την αμετανόητη Δεξιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε εκλογική ήττα και πολιτική καταισχύνη», ήταν η έντονη αντίδραση - απάντηση του γνωστού δικηγόρου στην αναφορά Μητσοτάκη.  

Πιο... ήπια ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού και συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου στην ειρωνεία του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε «ο κ. Βενιζέλος μας είχε πει στην αρχή ότι δεν μπορεί να παρακολουθείται πολιτικό πρόσωπο. Και μετά αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Δύσκολο για τον ίδιο αλλά καμιά φορά πρέπει να αναγνωρίζει ότι δεν είναι παντογνώστης». 

«Το ποιος προσχώρησε στην άποψη ποιου είναι αντικείμενο αξιολόγησης κάθε επιμελούς αναγνώστη των όσων έχουν γραφτεί για το ζήτημα των υποκλοπών από τον Αύγουστο 2022 έως σήμερα», επισήμανε με νόημα ο Ευ. Βενιζέλος.

Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης

Με την παραπάνω τακτική, ο πρωθυπουργός αγνόησε επιδεικτικά τις τεκμηριωμένες παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, υπουργών της κυβέρνησης και ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων, όπως και τα δεκάδες αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης και τις αυστηρές συστάσεις απ' την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA).

Παράλληλα, αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το γιατί ήταν υπό παρακολούθηση άτομα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδεικνύοντας με ηχηρό τρόπο και για άλλη μια φορά, την ενοχή του. Σημειώνεται ότι με τη συζήτηση των μόλις 2,5 ημερών και με αποφυγή δευτερολογιών, η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει άρον άρον τη διαδικασία, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα και να ξεγλιστρήσει προσωρινά από τα «σχοινιά» που βρίσκεται. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση, νομιμοποίησε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ η χώρα πορεύεται προς τις εθνικές εκλογές υπό τη βαριά σκιά του τεράστιου αυτού ζητήματος Δημοκρατίας.

Δημοσίευση
Σάβ, 28/01/2023