Στο «σκαμνί» η σύζυγος Πουλή: Η τετραώροφη κατοικία που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά της

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-11/oikia_vyrwnas-1024x673.jpg

Στο εδώλιο του Ε΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών αναμένεται να καθίσει στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, προκειμένου να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες και απόκρυψη εσόδων «άγνωστης πηγής», όπως επισημαίνεται στο υπ’ αριθμόν 3455/2020 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την πρώην διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του Σταμάτη Πουλή και συνεργάτιδα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη.

Στο επίκεντρο της δίκης αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων η τετραώροφη κατοικία που έχτισε η κα Θεοφιλάτου στον Βύρωνα, για την οποία το Δικαστικό Συμβούλιο ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή της. Είναι ερώτημα πως η κα Θοεφιλάτου κατάφερε να χτίσει ένα τέτοιο σπίτι, την ώρα που συνταξιούχοι πετιούνται βιαίως έξω από τα δικά τους για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.

Πιο αναλυτικά στις δηλώσεις πόθεν έσχες της η κ. Θεοφιλάτου φέρεται να είχε αποκρύψει τις «δαπάνες ανέγερσης» για την τετραώροφη κατοικία στον Βύρωνα. Συγκεκριμένα το 2013, το 2014, το 2015 και το 2016 η σύζυγος Πουλή φέρεται να είχε δηλώσει «ανακριβώς» ως συνολικό κόστος απόκτησης του οικοπέδου και ανέγερσης της τετραώροφης κατοικίας μόνο το ποσό των 200.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε μόνο στη δαπάνη αγοράς του οικοπέδου με δάνειο από τη Eurobank, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια απέκρυψε «τις δαπάνες ανέγερσης μέχρι το στάδιο των επιχρισμάτων καθώς και τη νόμιμη προέλευση αυτών».

Δεν έφταναν τα νόμιμα εισοδήματα

Σε ό,τι αφορά την ανέγερση της τετραώροφης κατοικίας το Δικαστικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κ. Θεοφιλάτου όχι μόνο δήλωσε «ανακριβώς» το κόστος κατασκευής της κατοικίας, αλλά και ότι τα νόμιμα εισοδήματά της δεν επαρκούσαν για την κατασκευή της. Οπως αναφέρεται, η σύζυγος Πουλή δήλωσε το 2017 (χρήση 2016) ότι το συνολικό κόστος για την κατασκευή του σπιτιού ανήλθε σε 35.406 ευρώ. Ωστόσο όπως επισημαίνεται το ποσό αυτό «είναι καταφανώς μικρότερο από το σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών του υπουργείου Οικονομικών ως βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ». Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία αυτά το κόστος της ανέγερσης ανέρχεται σε 379.520 ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του ΤΕΕ σε 419.830 ευρώ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο όμως διαπίστωσε και κάτι επιπλέον. Τα εισοδήματα της πρώην υπεύθυνης του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δικαιολογούν την ανέγερση τέτοιου σπιτιού. Συγκεκριμένα τα δηλωθέντα εισοδήματα της ανέρχονται σε 68.532 ευρώ για τα έτη 2002 έως 2016. «…Δηλαδή αντικειμενικά δεν δικαιολογείται η πραγματική δαπάνη ανέγερσης της ως άνω μονοκατοικίας από τα νόμιμα δηλωθέντα εισοδήματά της και τη συνολική αποταμιευτική της δυνατότητα» επισημαίνεται στο βούλευμα.

Ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες

Επίσης, η κα Θεοφιλάτου παραπέμπεται να δικαστεί για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2013-2017 (χρήσεις 2012-2016). Ειδικότερα, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η κα Θεοφιλάτου φέρεται να υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2013 (χρήση του 2012), 2014 (χρήση του 2013), 2015 (χρήση 2014), 2016 (χρήση 2015) και 2017 (χρήση του 2016).

Συγκεκριμένα η πρώην υπεύθυνη του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ φέρεται να απέκρυψε εισοδήματα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, η προέλευση των οποίων χαρακτηρίζεται «αγνώστου πηγής». Κατά το βούλευμα-φωτιά πρόκειται για «καταθέσεις μετρητών από τρίτους και πιστώσεις εισερχομένων εμβασμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε τραπεζικούς της λογαριασμούς συνολικού ποσού 43.166 ευρώ». Από αυτά οι 17.591 ευρώ αφορούν το 2013, οι 7.431 ευρώ το 2015 και οι 18.144 ευρώ το 2016.

Στις εξηγήσεις που έδωσε η κ. Θεοφιλάτου υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν έξοδα τα οποία είχε κάνει αναφορικά με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα των αρχών και τα αντίγραφα των παραστατικών που κατατέθηκαν, όπως επίσης και από τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο μπατζανάκης με τις φακές το έχτισε

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα για την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του σπιτιού. Πρόκειται για την Ergodrozin OE, της οποίας ως διαχειριστής εμφανίζεται ο Γ. Δρόσης. Είναι ο σύζυγος της αδερφής της κ. Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή, ο οποίος μέσω διάφορων εταιρειών του έχει λάβει σειρά από έργα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είχε αποκαλύψει το Documento αλλά και ο έλεγχος των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και των εισαγγελικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο βούλευμα, η Ergodrozin είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε κατά τις χρήσεις του 2009 έως και το 2015 το καθαρό ποσό των 380.715 ευρώ. Δεν ήταν όμως αυτά τα μοναδικά κονδύλια. Μέσω της εταιρείας Τεχνοδροκάτ Μονοπρόσωπη ΕΠΕ έλαβε από το ΚΕΕΛΠΝΟ για εργασίες που παρείχε την περίοδο 20132016 ποσό πλέον του 1 εκατ. ευρώ.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται μάλιστα αναφορά στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Στ. Πουλής συμμετείχε το 2013 και 2014 σε επιτροπές διαγωνισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ με μειοδότη την Τεχνοδροκάτ για έργα συνολικής καθαρής αξίας ύψους 319.850 ευρώ. Κάτι που στο βούλευμα χαρακτηρίζεται «αξιοσημείωτο».

Οι εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη του ζεύγους Πουλή

Δεν είναι και η μοναδική εμπλοκή όμως με τη Δικαιοσύνη της κας Θεοφιλάτου όσο και του συζύγου της Σταμάτη Πουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη έχουν παραπεμφθεί σε δύο διαφορετικές δίκες για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μαζί με τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου και την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Αικατερίνη Πολύζου.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις, που αφορούν σε δεκάδες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η μία από τις δύο υποθέσεις, αφορά στις 22 παράνομες προσλήψεις ημετέρων οι οποίες μάλιστα έγιναν αποκλειστικά επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη, για τον οποίο οι όποιες ποινικές ευθύνες έχουν προφανώς… παραγραφεί.

Η δεύτερη υπόθεση για την οποία παραπέμπονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικαστούν για κακουργήματα αφορούν σε 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-14 .

Δημοσίευση
Παρ, 25/11/2022