ΣΕΝΙ: Το νέο νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή αποτελειώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού για δημόσια – δωρεάν υγεία

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-11/%CE%A3%CE%A5%CE%9B%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3-%CE%95%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%96%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%9D-%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3.jpg

Το νέο νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στην Βουλή αποτελειώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού για δημόσια – δωρεάν υγεία.

Η εκτίμηση που εκφράσαμε ως σωματείο από την έναρξη της πανδημίας, ότι δηλαδή με όχημα την πανδημία προωθείται η διάλυση και πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, δυστυχώς επαληθεύεται.

Το άγριο πετσόκομμα των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, οι απαράδεκτες αναστολές ανεμβολίαστων υγειονομικών, η επικράτηση των κάθε λογής συμβάσεων εις βάρος των ελάχιστων μόνιμων προσλήψεων καθόλη την διετία του κόβιντ, αποτέλεσαν κομμάτια αυτών των πολιτικών διάλυσης και απαξίωσης της δημόσιας υγείας.

Εργαλειοποιώντας την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ, πότε με τον βούρδουλα της τρομοκρατίας και της καταστολής και άλλοτε με τα δόγματα του ¨μένουμε σπίτι¨ ή ¨είμαστε ατομικά υπεύθυνοι¨, εξουδετέρωσε τις όποιες διαθέσεις αντίστασης υπήρχαν και ταυτόχρονα απέκρυψε από τα μάτια του λαού την πραγματικότητα. Αυτήν δηλαδή που λέει ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την δημόσια υγεία μειώθηκαν κατά 2 δις ευρώ και το προσωπικό των νοσοκομείων κατά 10.000 εργαζόμενους.  

Το καινούργιο νομοσχέδιο λοιπόν αποτελεί την λογική συνέχεια όσων ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμενο σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις πολιτικές υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που ακολούθησαν ανεξαιρέτως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

 

            Στην ουσία, αυτό που υπηρετεί πιστά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας και η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς των γιατρών.

Μέσω της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ μέσω της δυνατότητας που τους δίνεται να ασκούν και ιδιωτικό έργο (δηλαδή να κάνουν και ιδιωτικό ιατρείο):

  1. Η κυβέρνηση κλείνει πονηρά το μάτι στους γιατρούς νομιμοποιώντας το φακελάκι και την πελατειακή αντιμετώπιση των ασθενών.
  2. Αναγκάζονται οι ασθενείς να βάλουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη τους καθώς η άλλη επιλογή που θα έχουν είναι να περιμένουν ατελείωτες μέρες ή μήνες για να εξεταστούν ή να χειρουργηθούν.
  3. Εκβιάζονται οι γιατροί, προκειμένου να συμπληρώσουν τους πετσοκομμένους μισθούς τους, να αναζητήσουν εισόδημα στην απογευματινή ιδιωτική ενασχόληση ή σε απογευματινά χειρουργεία.
  4. Δρομολογούνται η κατάργηση της μονιμότητας, η πλήρης επικράτηση της ελαστικής εργασίας και η μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα.

 

Ταυτόχρονα, με το νέο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα της εισόδου των ιδιωτών, από την μπροστινή πλέον πόρτα, στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιώτες γιατροί και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα θα μπορούν να συνάπτουν σχέσεις εργασίας με τα δημόσια νοσοκομεία, βάζοντας ταφόπλακα σε κάθε δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας.

 

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούμε:

 

1.    Πέμπτη 1/12: Στάση εργασίας 12 με 3 το πρωί και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 12:30. Ο σύλλογός μας θα συμμετάσχει και σε όποια άλλη δράση σωματείων ανακοινωθεί την ημέρα αυτή.

2.    Πέμπτη 8/12 και ώρα 7:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο:  Εκδήλωση του Συλλόγου μας με θέμα την κατάσταση στην δημόσια υγεία τοπικά και πανελλαδικά. Ζητάμε την μαζική και ουσιαστική παρουσία συλλόγων, σωματείων και φορέων των νησιών μας προκειμένου να αναλυθεί η υπάρχουσα κατάσταση και να οργανωθούν τα επόμενά μας βήματα.

 

Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία οφείλει να αποτελέσει υπόθεση όλου του λαού!

Δημοσίευση
Τρί, 29/11/2022