Γαλλία: Επιβολή προστίμων σε όσους προκαλούν «ενεργειακές σπατάλες»!

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-07/GALIA_SPATALES-1.jpg

Η ενεργειακή κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά και της Ελλάδας (που επέλεξε να είναι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας κατά τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) αναμένεται να είναι σε τραγικά επίπεδα με την έλευση του χειμώνα και στην Γαλλία έχουν ήδη σχεδιάσει ένα σύστημα επιβολής προστίμων σε όσους προκαλούν «ενεργειακές σπατάλες».

Μάλιστα στην Γαλλία η τηλεόραση παίζει προπαγανδιστική (ωστόσο οφείλουμε να πούμε πολύ έξυπνη) διαφήμιση με την οποία θα προτρέψει τους Γάλλους να ζουν με… χαρά στα σκοτάδια.

Ένας άνδρας τρέχει δαιμονισμένα σε ένα φωταγωγημένο σπίτι κλείνοντας τα φώτα, από δωμάτιο σε δωμάτιο και φωνάζοντας «δεν είμαστε Βερσαλλίες εδώ». 

Το βίντεο που έχει μεγάλη απήχηση είναι της Τotal Energies θυγατρική της πετρελαϊκής Total που το 2003 έβαλε τέλος στο μονοπώλιο της EDF, (γαλλικής ΔΕΗ), και είναι σήμερα ο κορυφαίος προμηθευτής σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο  στη Γαλλία.

Το κυνήγι κατά της περιττής κατανάλωσης ξεκίνησε για τα καλά στη Γαλλία, που παρά την πυρηνική της ενέργεια, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ανεβαίνουν αφού αποδέχθηκε να συμμορφωθεί με την Ευρώπη και να προσαρμόσει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτές του φυσικού αέριου, θέμα που εξοργίζει πολλούς όπως αναφέρει η DW.

Αυτό ακριβώς πρέπει να τονίσουμε πως έχει γίνει και στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν πλέον η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη αποκαθίστατο στα επίπεδα των παλιών καλών εποχών, η τιμή του θα παρέμενε ακόμα συνδεδεμένη με το φυσικό αέριο.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του ρεύματος πάλι θα ήταν υψηλό. Απλά με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη η χώρα αυτό που θα πετύχαινε θα ήταν να έχει επάρκεια όχι όμως και καλές τιμές.

Οι προσπάθειες για την αποφυγή σπάταλης στην ενέργεια, συνοψίζονται σε πρόγραμμα της κυβέρνησης με τίτλο «Sobriété énergétique», σε ελεύθερη απόδοση  «Πρόγραμμα Ενεργειακής νηφαλιότητας».

Τα δύο πρώτα μέτρα εφαρμογής σε συνδυασμό με κυρώσεις ανήγγειλε χθες,  η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ -Ρουνασέ.

Το ένα αφορά στις φωτεινές διαφημίσεις των καταστημάτων που θα πρέπει να σβήνουν από τις μια το βράδυ έως τις έξι το πρωί, με εξαίρεση τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Με το δεύτερο απαγορεύει στα καταστήματα να έχουν τις πόρτες ανοιχτές ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός ή η θέρμανση. Το πρόστιμο θα φθάνει τα 750 ευρώ!

Πρόκειται για καταστάσεις τις οποίες αν τις ακούγαμε στο παρελθόν θα θεωρούσαμε ότι αυτοί που τις διαδίδουν είναι για το ψυχιατρείο ή ότι τις έχουν δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας τύπου «Μπραζίλ» και «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη».

Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο, καθώς ταινίες έχουν γίνει πλέον η πραγματικότητα μας.

Φυσικά αυτά τα μέτρα θα είναι η αρχή. Έπονται άλλα πολύ βαρύτερα με το ξεκίνημα του φθινοπώρου. Τα πρώτα μέτρα είναι για «προθέρμανση».

Και όλη αυτή την δυστοπία θα την ζήσουν οι Ευρωπαίοι (και οι Έλληνες) γιατί κάποιοι επέλεξαν χωρίς να ρωτήσουν κανέναν να εξυπηρετήσουν υπερατλαντικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών.

Δημοσίευση
Τρί, 26/07/2022