Η Ρωσία πρόσθεσε την Ελλάδα στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών»

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-07/kremlino-1.png

Η Ελλάδα, η Δανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία ​​και η Κροατία προστέθηκαν στη λίστα των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία κρατών, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία Τύπου του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, εξέλιξη που έρχεται ως αποτέλεσμα της εμβάθυνσης της ελληνικής εμπλοκής στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με αιχμή τις συνεχείς αποστολές όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου.

«Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τώρα επίσης την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία ​​και την Κροατία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το TASS, το εκτελεστικό διάταγμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αντίμετρα σε απάντηση σε εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου 2021. Το έγγραφο προβλέπει τον περιορισμό της δυνατότητας (μέχρι την πλήρη απαγόρευση) για τέτοιες χώρες να προσλαμβάνουν Ρώσους για τις πρεσβείες τους, προξενεία και γραφεία αντιπροσωπείας κρατικών φορέων.

«Ο κατάλογος, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, προσδιορίζει τον αριθμό των ατόμων στη Ρωσία, με τα οποία διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας. Έτσι, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία – 20, η Σλοβακία – 16. Η Σλοβενία ​​και η Κροατία δεν μπορούν να προσλάβουν υπαλλήλους για τις διπλωματικές αποστολές και τα προξενικά τους ιδρύματα», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο.

Μάλιστα διευκρινίζεται ότι ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την ρωσική κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να επεκταθεί.

Πηγή: TASS

Δημοσίευση
Παρ, 22/07/2022