Κομισιόν: Απαράδεκτη η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-07/%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%9A%CE%9B%CE%9F%CE%A0%CE%95%CE%A3.jpg

Ευθύνες με οσμή σκανδάλου τύπου Watergate επιρρίπτει Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση για την υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη καθώς κάνει σαφή αναφορά «σε προσπάθεια υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση».

Επί της ουσίας η Κομισιόν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση πως αν επιβεβαιωθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη θα είναι και η βασική υπεύθυνη για μία τέτοια ενέργεια που συνήθως υιοθετείται από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», είπε στη EURACTIV Εκπρόσωπος της Κομισιόν με αφορμή την υπόθεση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν, η Επιτροπή έχει λάβει γνώση της επιστολής του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του αλλά και τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το λογισμικό κατασκοπείας που χρησιμοποιείται από ορισμένες κυβερνήσεις.

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων είναι αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», επεσήμανε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, παραπέμποντας μάλιστα στην τελευταία έκθεση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, όπου αποτυπώνεται το θέμα και γίνονται αυστηρές συστάσεις από την Επιτροπή για την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

«Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να διασφαλίζουν την εθνική τους ασφάλεια», είπε,  προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ και πρέπει να εποπτεύουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.

«Αν και τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να εγγυώνται την εθνική τους ασφάλεια, πρέπει να εφαρμόζουν το σχετικό δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας του ΔΕΕ,

Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για απόπειρα παγίδευσης και παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από το κόμμα, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δέχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 – λίγο πριν την έναρξη των εσωκομματικών εκλογών – γραπτό μήνυμα, το οποίο τον καλούσε να πατήσει σε συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου.

Στις 28 Ιουνίου 2022, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε χρήση της υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τις τηλεφωνικές τους συσκευές για τυχόν μολύνσεις από παράνομα λογισμικά παρακολούθησης για προληπτικούς λόγους.

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στην συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Δημοσίευση
Πέμ, 28/07/2022