Η Άγκυρα κάνει κουρελόχαρτο την πολυδιαφημισμένη διακήρυξη των Αθηνών.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κατηγόρησε αιφνιδιαστικά την Ελλάδα για προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και για σφετερισμό νησιών και παραβίαση διεθνών συνθηκών!
Προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει αποφασιστικά, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών ή αν απειληθεί η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας από τη συσσώρευση δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΚΑ ο Γκιουλέρ υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο και κάνει έρευνες στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή.
Παράλληλα, δήλωσε ότι “η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας.”
“Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρο’ -όπως χαρακτήρισε την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία-, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Η χώρα μας πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πρόσθεσε:
“Τελευταία, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου Ievoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και εν τέλει το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε ‘Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μου επιτρέπετε, έχω την άδειά σας;’.
Κατά την εισαγωγική του ομιλία, το πρωί της Τρίτης, στην επιτροπή του Προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής, ο Γκιουλέρ παρουσιάστηκε ως ο πρεσβευτής της ειρηνικής συνύπαρξης, με ήπιες δηλώσεις για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Ωστόσο, μόλις αντιμετώπισε τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η μεταστροφή του ήταν απότομη και χαρακτηριστική.
Με το Αιγαίο να παραμένει στο στόχαστρο των ερωτήσεων των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε σε «προκλήσεις», που προέρχονται από την ελληνική πλευρά και οι οποίες δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες.
«Στο Αιγαίο, όπως και σε άλλα θέματα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λειτουργεί σε στενό συντονισμό με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, ιδιαίτερα με τον πρόεδρό μας και το Υπουργείο Εξωτερικών, προστατεύοντας τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και εκπληρώνοντας πλήρως τα καθήκοντά του», ανέφερε ο Γκιουλέρ, σκιαγραφώντας μια τουρκική στρατηγική ως συνδυασμό διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σε «μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες» στις περιοχές που η Τουρκία θεωρεί «εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα της».
«Πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται από την Ελλάδα στην εν δυνάμει υφαλοκρηπίδα μας στο Αιγαίο Πέλαγος κατά παράβαση της Συμφωνίας της Βέρνης του 1976 και του διεθνούς δικαίου», δήλωσε κάνοντας επίκληση σε μία διεθνή συμφωνία για να ενισχύσει το αφήγημα της Άγκυρας για υποτιθέμενη παραβατικότητα της Αθήνας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η τουρκική πλευρά αντέδρασε άμεσα στο πεδίο, «δίνοντας τις απαραίτητες απαντήσεις από τα στελέχη του πολεμικού ναυτικού και της Ακτοφυλακής».
Ο Γκιουλέρ κατηγόρησε την Αθήνα ακόμη και για «σφετερισμό» περιοχών στο Αιγαίο, κάνοντας ξανά επίκληση του διεθνούς δικαίου και της αρχής της ευθυδικίας για την επίλυση των «διαφορών».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών μας στον τομέα της διπλωματίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στον δικό του τομέα απαντούν στα τετελεσμένα γεγονότα που προσπαθεί να επιβάλει η Ελλάδα με το σφετερισμό προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ευθυδικίας».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, με το Καστελόριζο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της τουρκικής κριτικής.
Ο Γκιουλέρ τόνισε με έμφαση ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων νησιών» και αναφέρθηκε ειδικά στο Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται «μόλις 1900 μέτρα μακριά από την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι «είναι ένα από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες». Η τουρκική κυβέρνηση, επανέλαβε ο Γκιουλέρ, δεν θα ανεχθεί την παραβίαση αυτών των συμφωνιών και δεν θα «κλείσει τα μάτια» στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά αυτά.
«Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα στραβά μάτια στον εξοπλισμό αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους», δήλωσε, προειδοποιώντας σαφώς ότι «η Τουρκία δεν θα αποφύγει να ασκήσει τα δικαιώματα που της παρέχουν οι διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών».
Στη συνέχεια, απαντώντας για το θέμα της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των ΗΠΑ εκεί, επισημαίνοντας την ετοιμότητα της Άγκυρας να αντιδράσει προκειμένου να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα.
«Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, όσον αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας και τις αξιολογούμε ως προς τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις αυτές και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, διαμήνυσε ότι η Τουρκία αποτελεί τον αναγκαίο ρυθμιστή της ανατ. Μεσογείου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί καμία δραστηριότητα χωρίς τη συναίνεσή της.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κάποιες διαφορές στη θαλάσσια δικαιοδοσία λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της ΕΔΝΚ. Προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο στο πεδίο όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Έχουμε δείξει την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συμφωνίες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που δηλώσαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020», ανέφερε.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας περιέγραψε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να προστατεύσει ό,τι θεωρεί κυριαρχικό της δικαίωμα στην ανατ. Μεσόγειο, αποτρέποντας ακόμη και τις δραστηριότητες ξένων πλοίων στα χωρικά της ύδατα. Ως παράδειγμα, ανέφερε το ιταλικό πλοίο Igoli Relume, το οποίο το καλοκαίρι δραστηριοποιήθηκε υπό τις εντολές της ελληνικής κυβέρνησης για την τοποθέτηση καλωδίων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου.
«Δείχνουμε αυτή την αποφασιστική στάση και στο πεδίο, αποτρέποντας μη εγκεκριμένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Γκιουλέρ ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανάγκασε το πλοίο να συμμορφωθεί και να συνεχίσει μόνο μετά την αναγνώριση της τουρκικής περιοχής ευθύνης.
«Τελικά, το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε: “Ναι, αποδέχομαι την περιοχή ευθύνης σας. Θα μου επιτρέψετε;”», ισχυρίστηκε ο Γκιουλέρ, τονίζοντας ότι το περιστατικό απέδειξε πως «καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να λάβει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας».
Ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να πανηγυρίσει για την ακύρωση του σχεδίου του αγωγού EastMed, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα έργο «στα χαρτιά».
«Είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως κανένα μεγάλο έργο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκρισή της.
Με επικριτικά σχόλια, που θύμισαν την παλαιά ρητορική της Άγκυρας, ο Γκιουλέρ είπε επίσης ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό διεθνές μέτωπο ενάντια στην Τουρκία και αυτές οι κινήσεις είναι επιθετικές και αποσταθεροποιητικές.
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες της Ελλάδας να εμπλέξει τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιφερειακές χώρες και τρίτες χώρες στις διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Γκιουλέρ.
Η Τουρκία, με την πολιτική της, επιδιώκει να διασφαλίσει «την εθνική μας ασφάλεια, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας», υπογράμμισε ο Γκιουλέρ, εκφράζοντας την ελπίδα την ίδια στάση να κρατήσει κι η Ελλάδα.
«Πιστεύουμε και αναμένουμε όπως κάθε ενέργεια όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και της σταθερότητας και όχι στην αύξηση της έντασης στην περιοχή», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια