Η λίστα με τα πιο υγιεινά είδη ζυμαρικών που μπορείς να επιλέξεις

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2021-11/makaronia.jpg

Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τα μακαρόνια και πολύ δύσκολα μπορούν να τα βγάλουν από την ζωή τους, ενώ ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εφιαλτικό.

Γι αυτό και ξεχωρίζουμε τα πιο υγιεινά είδη ζυμαρικών που μπορείτε να βάζετε πιο συχνά στο πιάτο σας.

1. Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αλλιώς, αφού τα ολικής άλεσης είναι η πρώτη επιλογή όσων προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά δεν θέλουν να στερούνται τα ζυμαρικά. Συν ότι τα βρίσκεις πάντα και στα ράφια ακόμη και του πιο μικρού καταστήματος. Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι ιδανικά για όσους δεν πρέπει να ακολουθούν διατροφή που απαγορεύει τη γλουτένη, ενώ είναι τόσο διαδεδομένα, ώστε βρίσκεις σχεδόν κάθε σχήμα ζυμαρικού, για να φτιάξεις ό,τι συνταγή επιθυμείς.

Συγκρινόμενα με τα ζυμαρικά που φτιάχνονται με σιμιγδάλι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιέχουν 5γρ. περισσότερες φυτικές ίνες και έχουν 1 επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης. Επίσης, έχουν πυκνότερη υφή.

2. Ζυμαρικά από ρεβίθια
Τα ζυμαρικά από όσπρια κερδίζουν συνεχώς έδαφος μεταξύ όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Τα ζυμαρικά από ρεβίθια είναι από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και gluten-free. Σε σχέση με τα κλασικά ζυμαρικά έχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης, περισσότερο από το διπλάσιο των φυτικών ινών και 30% λιγότερους καθαρούς υδατάνθρακες. Τα μόνα μειονεκτήματα είναι ότι επειδή δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένα, δεν τα βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα -υπάρχουν σίγουρα σε φυσικά και online καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και προϊόντα υγιεινής διατροφής-, καθώς και ότι για τον ίδιο λόγο δεν κυκλοφορούν και σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων.

Τα ζυμαρικά από ρεβίθια χρειάζονται προσοχή κατά το βράσιμό τους. Συστήνεται να ακολουθείς ακριβώς το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, καθώς αν παραβράσουν μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους ή να λασπώσουν.

3. Ζυμαρικά από αρχαίους σπόρους
Εάν αναζητάς κάτι διαφορετικό, για να προσθέσεις ποικιλία στο πιάτο σου, αναζήτησε και τα ζυμαρικά από αρχαίους σπόρους, όπως ζέας ή από κινόα. Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι ελαφρώς πιο σκληρά από τα κλασικά ζυμαρικά σίτου, αλλά κατά τα άλλα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε όλες τις συνταγές ζυμαρικών. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα σχήματα που βρίσκουμε στην αγορά.

4. Ζυμαρικά shirataki ή konjac
Αν έχεις ακολουθήσει τη διατροφή Dukan τότε σίγουρα έχεις ακούσει ή και δοκιμάσει τα ζυμαρικά konjac. Φτιάχνονται στην Ιαπωνία από την ομώνυμη ρίζα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή μεταξύ όσων κάνουν δίαιτα και προσέχουν τις θερμίδες που καταναλώνουν και αποφεύγουν τους υδατάνθρακες (η κάθε μερίδα περιέχει περίπου 5γρ. Υδατανθράκων, μόνο!). Επιπλέον, τα συγκεκριμένα ζυμαρικά είναι vegan, gluten-free και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, που σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερο.

Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν ιδιαίτερη γεύση από μόνα τους, γι αυτό και είναι καλύτερο να συνδυάζονται με σάλτσες, ενώ είναι και κάπως μαστιχωτά στην υφή τους.

Δημοσίευση
Σάβ, 06/11/2021