Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου -όπως πολλοί ανέμεναν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s περιοριζόμενος μόνο σε μια «αναβάθμιση» του outlook από «σταθερό» σε «θετικό».
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κράτησε για μια ακόμη φορά αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε Βa1, χωρίς να την εισάγει στην επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για ακόμα μία «σφαλιάρα» από τον επενδυτικό οίκο ο οποίος δεν συμμερίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης περί «ευημερούσας ελληνικής οικονομίας».
Η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές αντανακλά, όπως σημειώνει ο οίκος, την αυξημένη πιθανότητα διαρκούς ενίσχυσης της υγείας του τραπεζικού τομέα, η οποία μειώνει τους κινδύνους ενδεχόμενων υποχρεώσεων κάλυψης ζημιών για το κράτος. Επιπλέον, με την πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικών επιδόσεων που να ξεπερνούν τις προσδοκίες του οίκου, η δημοσιονομική ισχύς της Ελλάδας θα μπορούσε να βελτιωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Αυτά τα πλεονεκτήματα εξισορροπούνται από το μέτριο οικονομικό μέγεθος της Ελλάδας και από ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες.
Η Ελλάδα έχει δυνατότητες διαφοροποίησης και ανάπτυξης του υψηλότερης τεχνολογίας μεταποιητικού τομέα και των εξαγωγών, ωστόσο η πρόοδος σε αυτά τα πεδία, σύμφωνα με τη Moody’s, θα χρειαστεί χρόνο και αναμένονται συγκριτικά μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 4-5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η ανάκαμψη των επενδύσεων θα οδηγήσει σε ισχυρή αύξηση των εισαγωγών κεφαλαιουχικών και ενδιάμεσων αγαθών, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών θα βελτιώνεται μόνον σταδιακά.
Μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τη δυνητική ανάπτυξη προκύπτουν από τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνον εν μέρει από τον αναμενόμενο θετικό αντίκτυπο από τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις στην αύξηση της παραγωγικότητας.
Παρά την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα παραμείνει πάνω από το 120% μέχρι τη δεκαετία του 2030, ένα υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη παγκοσμίως.
Τούτου λεχθέντος, η ευνοϊκή δομή χρέους, η οποία χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμη μέση διάρκεια λήξης περίπου 20 ετών και ευνοϊκά χαμηλά επιτόκια υποστηρίζουν έντονα τα στοιχεία βιωσιμότητας του χρέους.
Το μεγάλο ταμειακό απόθεμα περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ (15% του ΑΕΠ) είναι επίσης σημαντικός καθησυχαστικός παράγοντας, υπογραμμίζει η Moody’s.
Όπως και να έχει ο επενδυτικός οίκος βλέπει αυτό που ξέρουν όλοι:
Η χώρα δεν παράγει τίποτα και απλά όλοι προσφέρουν υπηρεσίες ο ένας στον άλλον…
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια