Ευρωεκλογές: Η ΝΔ έχασε σχεδόν την μισή εκλογική της δύναμη – Προσωπική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη η απώλεια 1 εκατ. ψηφοφόρων

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2024-06/MITSOTAKIS.jpg

Η ΝΔ έχασε 1.000.000 ψήφους στις χθεσινές Ευρωεκλογές και σχεδόν την μισή εκλογική της δύναμη εάν τα αποτελέσματα συγκριθούν με αυτά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου του 2023.

Συγκεκριμένα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 η νέα Δημοκρατία είχε αποσπάσει το ποσοστό του 40,56%, το οποίο μεταφράζονται σε 2.115.322 ψήφους.

Χθες η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε στο ποσοστό του 28,31%, το οποίο ισοδυναμεί με 1.125.602 ψήφους.

Η καθίζηση είναι τρομακτική για τη Νέα Δημοκρατία όσο κι αν προσπαθούν να την αποδώσουν στην «χαλαρότητα» και στην θερινή ραστώνη.

Καταρχήν ο ίδιος ο πρωθυπουργός επωμίζεται την ήττα γιατί είναι αυτός ο οποίος όρισε τις Ευρωεκλογές ως κρίσιμες για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και άρα αφού οι ψηφοφόροι απείχαν δεν άκουσαν το «μήνυμα» του.

Έτσι είναι, δεν γίνεται όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να ορίζονται οι ευρωεκλογές ως «κρίσιμες» και μετά όταν το αποτέλεσμα δεν είναι άριστο να χαρακτηρίζονται «χαλαρές».

Δεύτερη αποτυχία του κρίνεται και το γεγονός ότι ο ίδιος έθεσε ως όριο επιτυχίας το 33%, κάτι το οποίο όχι μόνο δεν συνέβη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν τελικά πέντε μονάδες κάτω από το επιθυμητό!

Συνεπώς οι Ευρωεκλογές ούτε «χαλαρές» ήταν και τα αποτελέσματα που προέκυψαν αποτελούν προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού.

Αφού λοιπόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι που τον ψήφισαν μόλις πριν ένα χρόνο, επέλεξαν να αγνοήσουν την δική του παράκληση να πάνε να το ψηφίσουν για άλλη μια φορά αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν κάπου αλλού εάν τους παρουσιαστεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση.

Χθες στις δηλώσεις τους τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έκαναν πως δεν κατάλαβαν το μέγεθος της ήττας αλλά στην πραγματικότητα ξέρουν πολύ καλά τι έχει συμβεί.

Θα υπάρξουν εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν θα επιτρέψουν σε Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη, να παραμείνουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο χαμηλά επίπεδα και αδύναμα να παίξουν οποιοδήποτε ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Δημοσίευση
Δευ, 10/06/2024