Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την άμεση αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στο Κίεβο!

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-10/ukraine-war-1.jpg

Για ακόμα πιο επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας στην Ουκρανία, ετοιμάζεται η κυβέρνηση με τις επιλογές της να επηρεάζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Καθώς τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, μετατρέποντάς την σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων, αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 φέρεται να έχει συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη προς αποστολή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού για τη στήριξη της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων φέρεται να ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου) των οχημάτων αυτών. Π.χ. BMP-1 λέγεται ότι έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Χίο.

Υποτίθεται ωστόσο ότι -όπως διέχεαν στις αρχές του καλοκαιριού αρμόδια στελέχη- η κυβέρνηση θα απέσυρε και θα έστελνε στο Κίεβο καταρχάς 30 τέτοια οχήματα από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά, αναγνωρίζοντας και η ίδια ότι απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της για αποστρατικοποίησή τους.

Η κυβέρνηση δήλωνε επίσης - ακόμη και δια στόματος του υπουργού Άμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- ότι τα BMP-1 δεν θα έφευγαν αν πρώτα δεν έφτανε εδώ αντίστοιχος αριθμός από οχήματα Marder 1A3, που υποτίθεται θα στείλει η γερμανική κυβέρνηση σε αντιστάθμιση του κενού στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την παράδοση των Marder, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα. Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι τα Marder που έχει προς διάθεση η γερμανική πλευρά είναι πολύ λίγα, βρίσκονταν σε κατάσταση «απόθεσης» στις αποθήκες της «Rheinmetall» και χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες και παρεμβάσεις για να ξαναγίνουν λειτουργικά.

Στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σε δημοσίευμά του όπου αναφέρεται στις ουκρανικές επιχειρήσεις στη Χερσώνα, αναφέρει ότι «οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, μαζί τους και η Γερμανία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και με την αποστολή τεθωρακισμένων. Η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να παραδώσει άρματα μάχης τύπου "Marder" στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής, ούτως ώστε η Αθήνα στη συνέχεια να παραδώσει ως αντάλλαγμα περίπου 100 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία. Ωστόσο η συμφωνία καθυστερεί, λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους», αναφέρει, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά τεθωρακισμένα οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) αλλά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα Μ113Α1 προέρχονται από μονάδες της ενδοχώρας που χαρακτηρίζονται «εφεδρείες» και ότι θα επανέλθουν εκεί Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ' Σώματος Στρατού, όταν και αν αυτοί ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3 από τους Γερμανούς. Τα οποία Marder, βέβαια, τον Ιούνη διέχεαν ότι θα τα πάνε στα νησιά, επιμένοντας ότι είναι καλύτερα από τα BMP-1 και ότι έτσι θα αναβάθμιζαν την άμυνά τους έναντι της τουρκικής απειλής...

Στην πράξη, όμως, φαίνεται ότι στον σχεδιασμό τους βγάζουν Οχήματα Μάχης από τα νησιά, όπου αρματικό δυναμικό μεταπίπτει σε Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη θωράκισή τους και με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δημοσίευση
Δευ, 03/10/2022