Με εσωκομματικά «καρφιά» η ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2024-06/mitsotakis_5.png

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά τα αποτελέσματα από τις ευρωεκλογές 2024 και την «ψυχρολουσία» στην κυβερνώσα παράταξη. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει», αλλά υποστήριξε πως το αποτέλεσμα «καταγράφει την ιδεολογική και πολιτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πως το δεύτερο και τρίτο κόμμα δεν φτάνουν τα ποσοστά της ΝΔ, ακόμα και αν αθροίσουν τις δυνάμεις του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε «να ερμηνεύσουμε σωστά τη στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις, αλλά και κυρίως όσους απείχαν. Το πρώτο συμπέρασμα είναι αυτονόητο: Oι πολίτες ζητούν περισσότερα και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερη δράση και λιγότερη αδράνεια», είπε απευθυνόμενος στους «γαλάζιους» βουλευτές. Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «παρομοίασαν τη χώρα μας ως Χούντα».

«Η ΚΟ θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμά μας, τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις», σημείωσε και έθεσε ως στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση των φόρων, αλλά και «την θωράκιση της πατρίδας». «Το μέτωπο που ανοίγεται μπροστά μας είναι διπλό. Από τη μια οι ευρωβουλευτές μας στις Βρυξέλλες και από την άλλη η ΚΟ να απαντήσει στο αίτημα των καιρών που είναι η λέξη "αποτέλεσμα"», πρόσθεσε. 

«Αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί»

«Ψευτοδιλήμματα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα «περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά, τα αριστερά», απαντώντας στην μετεκλογική κριτική από «γαλάζια» στελέχη που υποστήριζαν πως το κόμμα έχει χάσει τον ιδεολογικό του προσανατολισμό. 

«Ο δρόμος μας οδηγεί μόνο μπροστά. Κάποιες ταμπέλες που έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Στη ρητορική για την ανάγκη «επιστροφής στις ρίζες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας», αλλά πρόσθεσε με νόημα πως «αν το δέντρο δεν ψηλώνει, τότε οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Οι ρίζες υπάρχουν για να κρατούν το δέντρο σταθερό και ακμαίο». 

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς "συντηρητικού" κόμματος» και πως «λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία», σχολιάζοντας δηκτικά την εσωκομματική αντιπολίτευση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος. 

Έπειτα, επανέλαβε με νόημα πως η πολιτική διευρύνσεων που ακολούθησε όσο είναι «στο τιμόνι» της ΝΔ οδήγησε σε πέντε εκλογικές νίκες έως τώρα. «Ποσοστά που έμοιαζαν απρόσιτα για πολλούς. Και αυτά είναι κεκτημένα», τόνισε σε έντονο ύφος «φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τις αρνητικές εκλογικές επιδόσεις του παρελθόντος.  «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης», σημείωσε. 

Δημοσίευση
Τετ, 26/06/2024