Αν υπάρχει μια… κεντρική ιδέα από τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με το νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ στο Μέγαρο Μαξίμου, αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η χώρα (ευθυγραμμιζόμενη και τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της συμμαχίας, αλλά και ενόψει της ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει τις δικές του αντιλήψεις σχετικά με το ΝΑΤΟ…) θα διατηρήσει σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια.
«Η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη και θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και τις πολύ δύσκολες εποχές των μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μαρκ Ρούτε, για να συμπληρώσει ότι «έχουμε καταθέσει βέβαια και συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας – ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά- και την ανάγκη μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας».
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι, βάσει και του σχεδιασμού της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, δεν θα περάσει πολύς καιρός πριν το 3% του ΑΕΠ γίνει 4% για τις αμυντικές δαπάνες: άλλωστε, ο προϋπολογισμός για το 2025 προβλέπει ότι οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ στη διετία 2024-2025 και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται… απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια, καθώς θα ωριμάζουν τα ήδη εξαγγελθέντα εξοπλιστικά προγράμματα και θα αυξάνονται οι παραλαβές. Υπενθυμίζεται, δε, ότι η λεγόμενη «Ατζέντα 2030» του υπουργείου Άμυνας προβλέπει ακόμα πιο πολλές δαπάνες για οπλικά συστήματα, από drones, και αντι-drone συστήματα, μέχρι αντιπυραυλικό «θόλο» στα πρότυπα του ισραηλινού Iron Dome, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ και πάει λέγοντας.
Σημειώνεται ότι ήδη η Ελλάδα παρήγγειλε και τέταρτη φρεγάτα FDI (γνωστές ως Belh@rra) από τη Γαλλία, κάνοντας χρήση της option που υπήρχε στη συμφωνία, ενώ από το 2027 αναμένεται να αρχίσει και η παραλαβή των stealth μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να έχει ήδη παραγγείλει 20 αεροσκάφη και να διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 20 από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας και εντεύθεν. Και φυσικά συνεχίζεται η αναβάθμιση των 83 μαχητικών F-16 στην έκδοση Viper και υπό εξέταση τελεί και το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα αυτό και των 38 F-16 Block 50 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ασαφές παραμένει – προς το παρόν, τουλάχιστον – η ελληνική συμμετοχή στο αμερικανικό project της φρεγάτας Constellation.
Επίσης, στον φάκελο των εξοπλιστικών βρίσκονται και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων τύπου 214, αλλά και το ζήτημα της απόκτησης κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, του εκσυγχρονισμού των πυραυλάκατων, της αγοράς νέων υποβρυχίων, αλλά και, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, της απόκτησης 16 νέων αεροσκαφών γενιάς 4++.
Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 28 δισ. ευρώ σε βάθος 12ετίας. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, ωστόσο, η Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα και χαράσσει τη δική της αμυντική πολιτική. Προσθέτουν δε ότι η χώρα ενδεχομένως θα πουλήσει και κάποια παλιότερα όπλα που θα αποσύρει με την απόκτηση των νέων συστημάτων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Σχόλια