Τα κρατικά ταμεία «αδειάζουν» και η κυβέρνηση ψάχνει για λεφτά – Υπέβαλλε αίτημα για 5,2 δισ. στην ΕΕ

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-10/8e5ee150-ed2d-4ee1-9aff-c963f2fa8c23_cx1_cy11_cw98_w1200_r1.jpg

Το αίτημα που κατέθεσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στην Κομισιόν, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την δεύτερη δόση ύψους 3,6 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την τρίτη δόση, ύψους 1,6 δις ευρώ, ως τα τέλη του χρόνου, αντί στα μέσα του 2023 δείχνει πως η κυβέρνηση «καίγεται» και τα ταμεία αρχίζουν να «αδειάζουν».

Με έναν πληθωρισμό που καλπάζει στην περιοχή του 12%, και με τις τιμές όλες στα ύψη, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να αναζητά «ρευστότητα».

Αυτή την στιγμή δεσμεύει όλο και μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος όμως δεν είναι ανεξάντλητος.

Όμως ακόμα κι αν η Ε.Ε. ανταποκριθεί θετικά, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν και ο χειμώνας καταφτάνει χωρίς να υπάρχει, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, κανένα περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή στην ακρίβεια.

Μόνο μέτρα στήριξης, τα οποία είναι «ασπιρίνες» για τον πόνο των πολιτών και δεν θα μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε ήδη πολλά δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας, όπου χιλιάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην καταστροφή λόγω των μακρόχρωνων lockdowns και με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία που οδήγησε σε πρωτοφανή ακρίβεια, έλλειψη ενέργειας και σε έναν πληθωρισμό που θυμίζει εποχές… Κατοχής.

Η αίτηση για αποδέσμευση οικονομικών πόρων έξι μήνες νωρίτερα δείχνει ότι υπάρχει απελπισία στην κυβέρνηση και ότι θέλουν να την βγάλουν «καθαρή» τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Δημοσίευση
Σάβ, 01/10/2022