Σύσκεψη για την προγραμματισμένη μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη Λέσβο, με σκοπό την καταγραφή και ταυτοποίησή τους, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, συνεργατών του και τηλεφωνική παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θανάση Πλεύρη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που δόθηκε, η μεταφορά συνδέεται με την πίεση που υπάρχει στη δομή της Μαλακάσας και με τη δυνατότητα ταχύτερης διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης στη Λέσβο.
Η Περιφέρεια, ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι παραμένει σταθερή στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την οποία απορρίπτει την επιπλέον επιβάρυνση των νησιών με μεταφορές από άλλες περιοχές, αντιμετωπίζοντας τη συγκεκριμένη διαδικασία μόνο στο πλαίσιο παράλληλης αποσυμφόρησης της δομής.
Ανακοίνωση:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Μυτιλήνη 11 Σεπτεμβρίου 2026
Με αφορμή την αυριανή μεταφορά παράτυπων μεταναστών στην Λέσβο για καταγραφή και ταυτοποίηση, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 12:00 σύσκεψη στην οποία συμμετείχε τηλεφωνικά και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θανάσης Πλεύρης.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πλεύρης σήμερα στη δομή του Μαυροβουνίου στον Καρά Τεπέ βρίσκονται 737 άτομα και σήμερα Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα με το πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ, θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα 243 άτομα, όπως έχει συμβεί και στην Σάμο τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης κατά δήλωση του στην σύσκεψη, οι μετανάστες που θα έρθουν αύριο στην Λέσβο θα έχουν αναχωρήσει, οι μισοί την άλλη Παρασκευή και οι υπόλοιποι εντός δεκαπενθημέρου. Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του πως η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία καθώς η δομή της Μαλακάσας έχει γεμίσει ασφυκτικά και η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών μπορεί να ξεπεράσει και τους τρείς μήνες, την στιγμή που στην Λέσβο διεκπεραιώνεται εντός δυο εβδομάδων.
Παράλληλα σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης, το τελευταίο οκτάμηνο στην Λέσβο έχουμε 1700 αφίξεις μεταναστών από τα απέναντι παράλια, οι οποίοι έχουν στην πλειοψηφία τους μεταφερθεί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Η Περιφέρεια εμμένει στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πάρθηκε στις 27 Αυγούστου 2026, με την οποία απορρίπτει την επιπλέον επιβάρυνση των νησιών με μεταφορές από άλλες περιοχές.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Πλεύρη ότι η αυριανή μεταφορά μεταναστών στη Λέσβο και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Σάμο, για καταγραφή και ταυτοποίηση, αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια στο πλαίσιο της παράλληλης αποσυμφόρησης της δομής, διαμηνύοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί την επιβάρυνση των δομών στις νήσους παρακολουθώντας καθημερινά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Προσθήκη νέου σχολίου