Λαϊκή Συσπείρωση: Να αποσυρθεί το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την Β’βάθμια περίθαλψη

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2022-11/%CE%BB%CE%B1%CF%83.jpg

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΗΣ ΛΑ.Σ  ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Να αποσυρθεί το απαράδεκτο σχέδιο νόμου για την Β’βάθμια  περίθαλψη»

Την καταδίκη του σχεδίου νόμου που κατέθεσε  η κυβέρνηση για την Β’βάθμια περίθαλψη, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή, η Λαϊκή Συσπείρωση με παρέμβασή της στην τελευταία συνεδρίαση. Δυστυχώς όλες οι άλλες παρατάξεις επέλεξαν τις υπεκφυγές τύπου «δεν έχουμε διαβάσει τι λέει το νομοσχέδιο» , «να καλέσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο να μας ενημερώσει και μετά να πάρουμε θέση»  ή την αφωνία , και όλοι μαζί αποφάσισαν να μη συζητηθεί και να παραπεμφθεί στις ελληνικές «καλένδες». Προφανώς  όταν θα έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή.

Ολόκληρη η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η εξής:

«H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχώς χειροτερεύει. Είναι πρόσφατη η συζήτησή μας για την κατάσταση του Νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Υγείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων όπου περιγράφτηκε η εικόνα κατάρρευσης.  Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Ήδη από σήμερα (σ.σ 18-11-2022) όπως ακούσαμε  το πρωί στην ΕΡΑ Αιγαίου, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (της πόλης) διακόπτει την 24ωρη λειτουργία του η οποία γίνεται 16ωρη. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες.

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα ασθενών, να θεσμοθετήσει και επίσημα την πλήρως εμπορευματοποιημένη Υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε πολίτη. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Νοσοκομεία-επιχειρήσεις, είσοδο ασφαλιστικών εταιρειών με παράδοση κρεβατιών, απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες τώρα και με ιδιώτες γιατρούς-επισκέπτες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, τη μετατροπή της Υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα. 

Αντί το Υπουργείο να προχωρήσει σε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών, με αναγνώριση των επιμέρους εξειδικεύσεών τους, προτείνει να βρουν μόνοι τους τον τρόπο να αυξήσουν το μισθό τους… από τους ασθενείς τους, οδηγώντας τους σε ιδιωτικά ιατρεία ή απογευματινά-επί πληρωμή- χειρουργεία. Η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαίες υπηρεσίες υγείας θα εξαρτάται από τη δυνατότητα τους να τις πληρώσουν

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων και ενώσεων.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε αυτό το ν/σ, και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσει  την απόσυρσή του».

Δημοσίευση
Πέμ, 24/11/2022