Τέμπη – Αποκάλυψη: Μέλη άγνωστης ομάδας αλλοίωσαν τον τόπο του εγκλήματος- «Κόλαφος» η νέα πραγματογνωμοσύνη

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2024-03/tebi_dystyxima.jpg

«Κόλαφος» η ειδική συμπληρωματική τεχνική έκθεση του Βασίλη Κοκοτσάκη για το έγκλημα στα Τέμπη που δημοσιεύει ολόκληρο το pontiki.gr.

Ο τέως αξιωματικός του ανακριτικού τομέα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας -ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, ατυχημάτων και εμπρησμών και τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής των γονέων-συγγενών των θυμάτων- στο πολυσέλιδο πόρισμά του είναι κατηγορηματικός. «Τα συντρίμμια όχι μόνο δεν προστατεύτηκαν, αλλά κάποια από αυτά που αποτελούσαν σημαντικά πειστήρια για διαλεύκανση της υπόθεσης, απομακρύνθηκαν επιλεκτικά και σκοπίμως προς άγνωστο σημείο, ουσιαστικά αποστερώντας από την έρευνα σημαντικές πληροφορίες», διαπιστώνει.

Μάλιστα, αποκαλύπτει πως «κατά τη διάρκεια της ερευνάς μας για την εξεύρεση φωτογραφικού υλικού και την ανάλυση αυτών, έγινε αντιληπτή μια συστηματική, συνεχόμενη και επιμελής προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος-εγκλήματος, από μέλη ομάδας που δεν φάνηκαν να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης. Με πολύ μεθοδικό τρόπο αφαιρούσαν συγκεκριμένα κομμάτια από τον χώρο του δυστυχήματος και τα τοποθετούσαν επιμελώς στο πίσω μέρος του εναπομείναντος βαγονιού, πίσω από το εμπορευματοκιβώτιο με τα χαρακτηριστικά ΖIM-ONITOR και πριν τα μεταφέρουν τα τοποθετούσαν σε χώρο συγκέντρωσης άλλο από αυτόν που προοριζόταν για θέση Κουλούρι».

«Η μεταφορά και αφαίρεση αυτών των κομματιών είναι άκρως προβληματική και ενοχοποιητική ως προς την αλλοίωση της σκηνής του δυστυχήματος (εγκλήματος) μιας και τα συγκεκριμένα κομμάτια δεν αποτελούν κομμάτια του δηλωμένου εμπορεύματος της εμπορικής αμαξοστοιχίας, και έπρεπε να μεταφερθούν με τα υπόλοιπα συντρίμμια – πειστήρια του δυστυχήματος στην θέση Κουλούρι όπου έχουν μεταφερθεί τα υπόλοιπα με τα φορτηγά αυτοκίνητα όπως έγινε και όχι προς άγνωστη κατεύθυνση, αφού στην θέση Κουλούρι τέτοια αντικείμενα δεν υφίστανται», επισημαίνει.

Πώς παρεμποδίστηκε το έργο της Δικαιοσύνης

«Από την ανάλυση των νέων στοιχείων και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η απόσυρση συγκεκριμένων
αντικειμένων
, (χωρίς εμφανούς τουλάχιστον σε μας σχετικής άδειας από την αρμόδια δικαστική αρχή ή έστω από προανακριτικούς υπαλλήλους), μας δίδει το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι ο σκοπός της τόσο γρήγορα (και χωρίς την λήψη κανενός μέτρου ή πρωτοκόλλου προστασίας του ερευνώμενου χώρου και ουσιαστικά πριν καν ξεκινήσει η έρευνα ), ήταν η απόκρυψη στοιχείων και κατεπέκταση η αποστέρηση πληροφοριών για διαλεύκανση της υπόθεσης & κυρίως του αιτίου
δημιουργίας της έκρηξης-πυρκαγιάς που αποδεδειγμένα πλέον σκότωσε αρκετούς ανθρώπους
», αναφέρει σε άλλο σημείο.

Ο Βασίλης Κοκοτσάκης «καρφώνει» τους πρώην συναδέλφους του και όχι μόνο και ανέρεται σε «ιδιαίτερα σοβαρές εγκληματικές παραλείψεις των συναρμοδίων προανακριτικών υπαλλήλων (και όχι μόνο) για τον εντοπισμό, καταγραφή, προστασία των πειστηρίων για την περαιτέρω εξέταση-αξιολόγηση, αλλά και την επίσης εγκληματική αμέλεια του γενικού υπεύθυνου σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, επετράπη από την 1η κιόλας μέρα, η καταφανής αλλοίωση της σκηνής του δυστυχήματος, καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ. και με τον τρόπο αυτό παρεμποδίστηκε το έργο της Δικαιοσύνης για τη διαλεύκανση της υπόθεση , κυρίως της έκρηξης και πυρκαγιάς, η οποία βάσιμα υποστηρίζουμε πλέον ότι στοίχισε την ζωή αρκετών από τα θύματα της τραγωδίας».

«Η παρούσα στο συμβάν από τις πρώτες ώρες, σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις, Δίωξη
Αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΑΕ) του Π.Σ.
, που σαν αποστολή της έχει την
εξιχνίαση σοβαρών περιπτώσεων εγκλημάτων εμπρησμού, ως προϊσταμένη αρχή, όχι μόνο
δεν έδωσε τις πρέπουσες οδηγίες ή δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, για την αποφυγή των
παραπάνω παραλείψεων από τους προ-ανακριτικούς υπαλλήλους, αλλά όπως φαίνεται δεν
διενήργησε οποιαδήποτε προανακριτική πράξη
προς τούτο, προφανώς αντιμετωπίζοντας το
περιστατικό ούτε ως έγκλημα ούτε ως εμπρησμό κατά την έννοια της Ποινικής Δικονομίας,
όπως άλλωστε και η αρμόδια προανακριτική αρχή έπραξε, μη υποβάλλοντας σχετικό ερώτημα
διερεύνησης στους διορισθέντες από αυτήν πραγματογνώμονες
», επισημαίνει σε άλλο σημείο.

«Επιβεβαιώνεται η διαπίστωση για διαρροή εύφλεκτης πτητικής χημικής ουσίας»

«Από το παραπάνω βιντεοσκοπικό υλικό και τη σχετική ανάλυση που έγινε από τον καθηγητή του
πανεπιστημίου Χιούστον Dr Emanuel Papadakis, ενισχύεται και επιβεβαιώνεται η προηγούμενη διαπίστωση για την διαρροή εύφλεκτης πτητικής χημικής ουσίας, στην εμπορική αμαξοστοιχία , η οποία προηγήθηκε τουλάχιστον της ανάφλεξης – καύσης που προκλήθηκε από την ηλεκτρική εκκένωση. Από το ίδιο βιντεοσκοπικό υλικό προκύπτει με σαφήνεια ότι βαγόνι ή βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τυλίγονται στις φλόγες, όταν πέραν των άλλων, ήλθαν σε επαφή με φλεγόμενο δοχείο περιεχόμενο εύφλεκτη καύσιμη ύλη, δοχείο το οποίο είχε εκτιναχθεί από το σημείο αποθήκευσης -μεταφοράς του. Στις εικόνες εμφανίζεται να φλέγεται κινούμενο με κατεύθυνση φλογών αντίθετα με την κίνηση του βαγονιού, ώσπου αυτό να καταλήξει στα πρανή της σιδηροδρομικής τροχιάς»
, συνεχίζει ο ειδικός πραγματογνώμονας.

Πηγή pontiki.gr

Δημοσίευση
Σάβ, 23/03/2024