Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Προληψης Εξάρτησης: Κάλεσμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2023-03/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1.jpg

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές και απεργούς σε όλη την χώρα, που στις συνεχόμενες κινητοποιήσεις διεκδικούν τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις δυνατότητές της. Δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα και η «απουσία» του κράτους. Το κράτος είναι εδώ και νοιάζεται για τα κέρδη των λίγων. Είναι το κράτος των πλειστηριασμών, όπου τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα δεν είναι «επιλέξιμα» αφού σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ αποτελούν κόστος. Έχουμε δυστυχώς μεγάλη εμπειρία από τέτοιου τύπου  πολιτικές επιλογές του κράτους και των κυβερνήσεων τώρα και τα προηγούμενα χρόνια, όπου  καταστροφές έγιναν  μεγαλύτερες με δική τους ευθύνη (Μάτι, Ηλεία, Σαμίνα κα.). 

Είναι το κράτος που αγνοεί επιδεικτικά τις καταγγελίες των συνδικαλιστών στις μεταφορές που προειδοποιούσαν για τις ελλείψεις και τον επερχόμενο κίνδυνο, όχι σαν Κασσάνδρες αλλά ως καλοί γνώστες της κατάστασης και άμεσα υπεύθυνοι. Το κράτος της καταστολής, που βγάζει παράνομες και καταχρηστικές απεργίες που απαιτούν προσλήψεις, μέτρα ασφαλείας του επιβατικού κοινού και μέτρα αντιμετώπισης του ανθρώπινου λάθους. Που αγνοεί τα αιτήματα για προσλήψεις εκπαιδευτικών, γιατρών, για επαρκή φάρμακα και στελεχωμένες μονάδες υγείας, ασφαλή πλοία, γιατρούς εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια. 

Είναι το ίδιο κράτος που όσον αφορά το χώρο της Πρόληψης έχει κλειστά αυτιά στις δικές μας διεκδικήσεις. Διατηρεί ένα θεσμικό πλαίσιο ασαφές και υβριδικό το οποίο συγκεντρώνει την πιο ακραία δυσκαμψία του Δημοσίου και την πιο ακραία αβεβαιότητα του ιδιωτικού τομέα, υποστελεχωμένα Κέντρα με κενές θέσεις που ορισμένες από αυτές προσπαθούν να τις καλύψουν ευκαιριακά με μπλοκάκια και με ΕΣΠΑ. Παράλληλα, σε μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές της χώρας δεν έχουν ιδρυθεί ποτέ Κέντρα Πρόληψης ώστε να καλυφθούν ανάγκες που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων.

Απέναντι στα κροκοδείλια δάκρυα, τις «επικοινωνιακές», προεκλογικές συγγνώμες και παραιτήσεις τους, στην προτροπή για σιγή ιχθύος, ο λαός ξεσηκώνεται, απέναντι σε πολιτικές επιλογές που λογαριάζουν τη ζωή μας σαν κόστος σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους.

Το ξέσπασμα της οργής του λαού και της νεολαίας δεν ήρθε από το πουθενά. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στο σύνολο των πιεστικών εργατικών – λαϊκών προβλημάτων. Δεν είναι η εξαίρεση. Αίτια και κοινός παρονομαστής είναι το κέρδος που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτό έγκλημα! Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί , ακόμα πιο αποφασισμένοι!

Παλεύουμε για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, μαζικές μεταφορές στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.

 Ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. 

Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.

Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 16 Μαρτίου με συμμετοχή στις κατά τόπους κινητοποιήσεις. Τα Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι -ες τους δεν μπορεί να απουσιάζουν από διαδηλώσεις που τους/τις αφορούν, καθώς το έγκλημα αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι θεσμοί της Πολιτείας και η Κυβέρνηση   λειτουργούσαν από το ρόλο τους με τις αρχές της Πρόληψης. 

Γι’ αυτό αντιδρούμε στην προσπάθεια της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να χρησιμοποιήσει τα Κέντρα Πρόληψης ευκαιριακά και επικοινωνιακά ως «προπέτασμα καπνού» μέριμνας εκ των υστέρων για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες και της τωρινής Κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων για το έγκλημα στα Τέμπη. Στην προσπάθεια της να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους σε πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε με όλα τα Κ.Π. γι’ αυτό το σκοπό,  έδειξε μεγάλη ασέβεια στις συνεχιζόμενες δράσεις που τα στελέχη πρόληψης φέρουν σε πέρας μέσα σε όλο και πιο δυσχερείς συνθήκες, αλλά και για τους δεσμούς εμπιστοσύνης που με τη δουλειά τους έχουν χτίσει με τις τοπικές κοινότητες. Αυτή η εμπιστοσύνη επιτρέπει στα Κέντρα Πρόληψης κατά τόπους και σε συνεργασία με άλλους εξειδικευμένους φορείς να είναι σε θέση να κάνουν παρεμβάσεις σε χρόνο και πλαίσιο κατάλληλο,  όπως έχουν κάνει αρκετές  φορές στο παρελθόν σε ανάλογες καταστάσεις.

Τα  Κέντρα Πρόληψης και οι εργαζόμενοι/ες σε αυτά  δεν μπορούν και ούτε πρέπει να παίξουν  το ρόλο του αναχώματος στο φόβο και το θυμό που κυριαρχεί, αντίθετα με τις μακρόχρονες και στοχευμένες δράσεις τους, όπου και όπως λειτουργούν , μπορούν  να συμβάλουν ώστε η νεολαία να μετατρέψει την οργή σε δράση και διεκδίκηση.      

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Το ΔΣ

Δημοσίευση
Τετ, 15/03/2023