Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου: Κινητοποιήσεις για την Υγεία

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2023-11/%CE%9D%CE%A3.jpg

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

48ωρη Απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Συγκέντρωση    6 μ.μ. Πλατεία Πυθαγόρα Βαθύ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Πανελλαδική Στάση Εργασίας (11 π.μ. – 3 μ.μ.) εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας 

 

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς. Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού με άμεση καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016-17.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και το ΕΚΑΒ και αύξηση του στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
  • Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών)
  • ΟΧΙ στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

 

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με την εντατικοποίηση και τους πετσοκομμένους μισθούς μας, την εργασιακή ομηρία για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους αλλά και την ταλαιπωρία και οικονομική αιμορραγία των ασθενών..

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ (όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ) ή σε παραρτήματα Ανωνύμων Εταιρειών (όπως μετέτρεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νοσοκομείο της Σαντορίνης)

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ το ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

«ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που συνεχίζει το έγκλημα της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης σε βάρος των ψυχικά ασθενών, των εξαρτημένων και των εργαζομένων.

Νοσοκομεία – Επιχειρήσεις με ασθενείς – πελάτες

  και εργαζόμενους με πετσοκομμένα δικαιώματα

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και εντείνεται η κυβερνητική πολιτική για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στο σύνολο του τομέα της Υγείας – Πρόνοιας – Ασφάλισης, επιταχύνοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, «αξιοποιούνται» δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο της «κοινωνικής δράσης» των καπιταλιστών και των ιδρυμάτων τους.

Βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είναι η εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και των κριτηρίων «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε., στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αποτελούν συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία..

Κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών κλινικών και ασφαλιστικών εταιρειών, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι στον καπιταλισμό, η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη» για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται πεδίο τεράστιας κερδοφορίας.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της Υγείας:

  • τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 140 το 2008 σε 123 και καταργήθηκαν 9.000 κλίνες
  • μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 30,3%, ενώ αυξήθηκαν οι ετήσιες πληρωμές των ασθενών (243 εκατ. ευρώ) και των ασφαλιστικών ταμείων (902 εκατ. ευρώ).
  • παραμένουν κενές περισσότερες από 30.000 οργανικές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ενώ συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93580 τον Ιανουάριο 2013 σε 71.316 τον Αύγουστο 2023).
  • «γιγαντώθηκε» ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, με ετήσιο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 500 εκατ.

 

 

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2024

Διαιώνιση των μνημονιακών περικοπών σε μισθούς

και αύξηση της φοροληστείας κατά 6,2 δις ευρώ 

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι.

Διατηρεί τις μνημονιακές περικοπές στους μισθούς μας  και  την  κατάργηση  του  13ου   –  14ου   μισθού  ενώ  οι αυξήσεις – κοροϊδία που περιλαμβάνει ΔΕΝ αρκούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Προβλέπει νέα αύξηση της φοροληστείας – το 2024 θα πληρώσουμε 6,2 δις περισσότερους – ενώ προσθέτει νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και επιδοτήσεις 8,5 δις ευρώ.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους. 

                         Το Δ.Σ

 

Δημοσίευση
Τρί, 28/11/2023