Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο πρωθυπουργός

https://radiosamos.gr/sites/default/files/2023-11/mitsotakis-soynak-.png

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Νωρίτερα η  Ντάουνινγκ Στριτ με ιταμό τρόπο είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο ακόμα και να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ ανέφερε ότι είναι σταθερός στην άποψή του ότι τα Γλυπτά αποτελούν «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο» για τη Βρετανία, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, έχει «διαφυλάξει» τους θησαυρούς.

«Φροντίζουμε τα Γλυπτά εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα Γλυπτά και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «επανένωση» των Γλυπτών του Παρθενώνα σε συνέντευξή του στο BBC το πρωί της Κυριακής, συγκρίνοντας το ζήτημα με την υποθετική περίπτωση να κόψει κανείς τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στα δύο μισά και να εκθέσει το καθένα σε διαφορετικά μουσεία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Δημοσίευση
Τρί, 28/11/2023