Ολοκληρώνεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Αργά το απόγευμα η ψηφοφορία

http://radiosamos.gr/sites/default/files/2023-01/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7.jpg

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα και για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Ακολουθούν κάποια από τα… lowlights (γιατί highlights δεν τα λες) της χθεσινής ημέρας στη Βουλή:

  • Σε μια προφανή προσπάθεια να διαστρέψει την πραγματικότητα και να αντιστρέψει το διακύβευμα της πρότασης μομφής, ο Μάκης Βορίδης ουσιαστικά ισχυρίστηκε ότι οι υποκλοπές ήταν απόδειξη του κράτους δικαίου, καθώς είπε χαρακτηριστικά: «Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Ρωτώ την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση διότι ‘παραβίασε το κράτος δικαίου’, η τήρηση της νομιμότητας είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου; Έρχεται η Αρχή που την επικαλείστε, γιατί θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, και λέει ότι είναι όλα νόμιμα. Μα δεν σας αρέσουν οι διατάξεις που υπάρχουν για τις επισυνδέσεις. Τότε όμως έρχεσαι στη Βουλή και αλλάζεις τις διατάξεις. Μέχρι να αλλάξεις τις διατάξεις, οι διατάξεις εφαρμόζονται. Είναι αντιληπτό αυτό από την Αριστερά; Ναι ή όχι;».

  • Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι οι λίστες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι αληθινές, ενώ παρουσίασε την Εθνική Υηρεσία Πληροφορίων ως υπηρεσία που μόνο υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ευαίσθητες πληροφορίες δεν μπορεί να διαχειριστεί! Συγκεκριμένα, εν αρχή της παραδοχής του για τις αποκαλύψεις του Documento, (τόσο για τις λίστες όσο και τις σχέσεις του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ), ουσιαστικά τα επιβεβαίωσε, αφήνοντας πρώτα αιχμές για την ΕΥΠ, ενώ για να δικαιολογήσει την αμηχανία του, έριξε λάσπη τόσο στον κ. Ράμμο όσο και στον εκδότη-δημοσιογράφο του Documento ,Κώστα Βαξεβάνη  και  τον «φωτογράφησε» ως εκδότη με προσβάσεις σε «πράκτορες και πρακτορίσκους».
  • Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζιδάκης και πλέον ευρέως γνωστός ως «5046c», υπερασπίστηκε πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο πρωθυπουργός είναι γνωστό ότι αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του ΓΓ του πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή. Αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Το γνωρίζουν όλοι. Γι αυτό, επαναλαμβάνω, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση. Το λέω και το υπογραμμίζω ακόμα μια φορά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Άλλωστε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση χρησιμοποιούν αυτή την ώρα κάποιοι εις βάρος του».
Δημοσίευση
Παρ, 27/01/2023